środa, 7 lipca 2010

Kukurydza

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Z badań archeologicznych wynika, że zaczęto ją uprawiać przed pięcioma tysiącami lat. Po odkryciu Ameryki kukurydzę rozpowszechniono na inne kontynenty. Na ziemiach polskich pojawiła się dopiero w XVIII wieku.
Kukurydza jest rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie odmiany: jadalną i pastewną.

kukurydza

Kolba ukryta jest wśród kliku warstw liści i kłosów przypominających włosy. Częścią jadalną są nasiona znajdujące się na kolbach. Nasiona czyli ziarno dzieli się na odmiany drobno i gruboziarniste. Kukurydza zwyczajna ma ziarno gładkie, głównie o barwie żółtopomarańczowej i o słodkim smaku.

Ziarna kukurydzy są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, minerały, sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.

Kukurydza ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, jako surowiec w przemyśle spirytusowym, piwowarskim, olejarskim, cukierniczym. Ma zastosowanie w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym.

Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby kukurydzy można zjadać po uprzednim ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem masła smakowego. Świeżą kolbę można również grillować. W kuchni najczęściej używamy kukurydzę konserwową. Jest ona znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i do dań na zimno i gorąco. W wielu domach dzień rozpoczyna się od zupy mlecznej z płatkami kukurydzianymi. A kto z nas nie spróbował chociaż raz popcornu, czyli ryżu uprażonego.

kukurydza

Sałatka ze świeżą kukurydzą

Składniki:
  • 1 kolba świeżej kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • słone babeczki z ciasta kruchego
  • 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka, posypaną solą i pieprzem, pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  2. Świeżą kukurydzę należy ugotować w osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż prze 5 minut, inaczej kukurydza stanie się coraz bardziej twarda.
  3. Pomidory obrane ze skóry pokroić w kostkę.
  4. Ugotowaną kukurydzę ostudzić i ostrym nożem odciąć same ziarna.
  5. Połączyć ze sobą wszystkie składniki: kurczaka, pomidory i ziarna kukurydzy. Całość osolić, doprawić pieprzem, wymieszać z majonezem.
  6. Przygotowaną sałatką wypełnić babeczki.
babeczki z kukurydzą
babeczki z kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz