niedziela, 31 października 2010

Wanilia

Wanilia (Vanilla) - roślina storczykowata, owoc strąkowy orchidei pnącej. Pochodzi z Meksyku. Wanilia służyła Aztekom jako przyprawa i lek. Od połowy XVI wieku w Europie zaczęto używać wanilii do aromatyzowania słodyczy, głównie czekolady. Do około 1800 roku monopolistą w produkcji wanilii był Meksyk, gdyż tam żyły owady zapylające kwiaty tej rośliny. Dopiero kiedy wynaleziono metodę sztucznego zapylania kwiatów, wanilia pojawiła się w uprawie również w innych regionach. Obecnie największym producentem tej przyprawy jest Indonezja, Madagaskar, Chiny, Meksyk, Tonga, Turcja, Polinezja Francuska i Komory. Wanilię można jeszcze spotkać, rosnącą w stanie naturalnym, w Ameryce Południowej i Centralnej.

Liście wanilii są bladozielone, kwiaty bladożółte, a owoce mają postać około 30 centymetrowych strąków, które są torebkami wypełnionymi drobnymi nasionkami. Owoce zbiera się niedojrzałe, poddaje fermentacji i suszy. Sam strąk nie posiada zapachu, dopiero pod wpływem fermentacji wydobywa się ten niepowtarzalny zapach. Proces fermentacji jest długi. Przez kilka tygodni laski wanilii suszą się na słońcu. Dobrej jakości wanilia jest mięsista i miękka, a najbardziej aromatyczny jest jej środek.

Owoce wanilii zawierają wanilinę, inne substancje zapachowe oraz żywice.

Wanilia używana jest jako substancja aromatyczna. Stosuje się ją przede wszystkim w deserach, wyrobach mlecznych, lodach, kremach, sosach i wypiekach. Wanilią aromatyzuje się kompoty i koktajle alkoholowe, czekoladę i cukierki. Można kupić cukier waniliowy, zapach waniliowy i całe sfermentowane strąki, nazwane laskami waniliowymi. Laski waniliowe mają długość 20-25 cm, zwężają się na końcach, ich powierzchnia pokryta jest białymi, błyszczącymi kryształkami, które są substancją wonną. Jakość wanilii zależy od barwy, sprężystości i aromatu lasek. W handlu laski wanilii oznakowane są według jakości i miejsca ich pochodzenia. Za gatunek najwyższej jakości uważa się wanilię meksykańską.

Wanilia ma również zastosowanie w kosmetyce i perfumerii. Jest dodatkiem do kremów i komponentem niektórych znanych perfum. Olejek waniliowy jest skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszeniu i starzeniu. W formie nalewki stosuje się jego w stanach gorączkowych, w zaburzeniu trawienia, przy wyczerpaniu i stanach nerwowych. Wanilia poprawia nastrój. W przemyśle farmaceutycznym wanilię używa się w celu poprawienia smaku i zapachu leków.

Domowym sposobem możemy otrzymać cukier waniliowy zasypując laskę wanilii cukrem. Wanilia uważana jest za afrodyzjak. W sklepach można dostać wanilię syntetyczną, która wanilii właściwej zawiera 2-5%. W Ameryce Południowej wanilii wielokwiatowej używa się do aromatyzowania tytoniu.



Smerfowa pianka z cukrem waniliowym

Składniki:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki o niebieskim barwniku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • kandyzowane kwiaty fiołka do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego mleka. Pozostałe mleko wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować. Do gorącego wsypać galaretkę cytrynową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piankę pozostawić do stężenia.
  2. Smerfową galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód położyć kandyzowane kwiaty fiołka, wlać trochę galaretki Smerfowej. Wstawić do zamrażarki na 15 minut.
  4. Wyjąc galaretkę, położyć na nią przygotowaną tężejącą piankę z mleka. Wstawić na 10 minut do zamrażarki.
  5. Nałożyć kolejną warstwę pianki z mleka. Całość wstawić do lodówki na 3 godziny.
  6. Podawać schłodzone. Całość można polać mleczkiem waniliowym.

piątek, 8 października 2010

Sushi

W Japonii jedzenie to rytuał. Potrawy muszą być świeże, wykonane tuż przed podaniem. Ich wygląd ma sprawiać równie wielką przyjemność jak smak. Japończycy lubią obserwować kucharza podczas jego pracy, dlatego w restauracjach stanowisko kucharza jest często pośrodku pomieszczenia. I tak samo jest z przygotowaniem sushi. W wielu restauracjach japońskich na świecie talerze z sushi przesuwane są na pasach transmisyjnych, często umieszczonych w wydrążonych korytarzach wypełnionych wodą. Wygląda to tak, jakby talerze z sushi płynęły po rzece. Sushi przygotowuje się z niezwykłą precyzja, do tego są pyszne, oryginalne i zdrowe.

Po raz pierwszy sushi pojawiło się w Japonii w 1824 roku na straganie w Endo, w dzielnicy Tokio. Właściciel straganu Yohei Hanaya, poganiany przez głodnych klientów, ręcznie układał ryż i dodawał do niego kawałki surowej ryby.

sushi

Sushi - jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni japońskiej. Klasyczna potrawa z kraju kwitnącej wiśni składa się z gotowanego ryżu z dodatkiem soli i cukru, z najróżniejszymi dodatkami: surową rybą, krewetkami, krabami, wędzoną rybą, warzywami i grzybami. Ważnymi elementami są glony morskie nori, zielony japoński chrzan wasabi, sos sojowy do maczania i marynowany imbir (jap. gari). Do picia najczęściej podaje się zieloną herbatę, białe wytrawne wino, sake lub piwo.

sushi

Istnieje wiele rodzajów sushi:
  • Nigiri - czyli sushi uformowane w dłoni, porcja ryżu z dodatkiem ryby lub owoców morza. Kawałek ryby jest wgnieciony ręcznie w porcję ryżu. Zawiera niewielką kroplę pasty wasabi i zazwyczaj maczany jest w sosie sojowym.
  • Maki - zwinięty za pomocą bambusowej maty (makis) ryż podawany różnymi dodatkami. Paski ryb lub warzyw zrolowane są w ryżu i zawinięte w pas wysuszonych wodorostów. Dodatkami do ryżu mogą być: ogórek, szparagi, wędzony łosoś, krewetki, ośmiornice.
  • Temaki - maki zwinięte ręcznie, bez użycia makisu, w kształcie stożka, wypełnione ryżem z dodatkiem ryby lub owoców morza
  • Gunkanmaki - ryżowe kulki otoczone paskiem glonów w ten sposób, aby tworzyły łódeczkę, ozdobione ikrą łososia lub drobno pokrojoną rybą
  • Uramaki - rolowane na odwrót, ryż znajdujący się na zewnątrz ozdobiony jest drobną ikrą lub smażonymi ziarnami sezamu
W japońskich restauracjach sushi, przed posiłkiem, kelner przynosi zwilżony wodą biały ręcznik "oshibori" do wytarcia rąk. Często zdarza się, że ręcznik jest ciepły. Ręczniki zazwyczaj są wykonane z bawełny lub lnu i często są perfumowane kwiatowym aromatem. W barach sushi pojawiają się też Magic Tissue, czyli skompresowane serwetki, wyglądające jak małe białe pastylki. Wystarczy wrzucić do wody lub dodać krople wody, a skompresowany magiczny ręcznik wchłonie wodę w ciągu kilku sekund i rozszerzy się. Wystarczy rozwinąć skompresowany ręcznik tak, aby pozostał płaską chusteczką, a później stosować jako zwykłą, mokrą chusteczkę.
 
Sushi można jeść pałeczkami (jap. hashi) lub palcami, ale ważne jest, aby spożywać całe kawałki na raz. Sushi macza się w sosie sojowym, który dodatkowo wzbogaca smak. Między kolejnymi rodzajami sushi zaleca się spożywanie marynowanego imbiru, który oczyszcza kubki smakowe i pozwala delektować się kolejnym smakiem.
 
Kilka słów o jedzeniu pałeczkami. Pałeczki to para pałeczek wykonanych zwykle z: drewna, bambusu, plastiku, metalu, czasem zdobione, używane w niektórych krajach Dalekiego Wschodu jako sztućce. 
 
Sposób używania pałeczek: dolną pałeczkę opiera się na łuku pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. Podtrzymuje ją palec serdeczny. Dolną pałeczkę trzymamy nieruchomo palcami. Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i tylko nią się porusza, dociskamy nią kęs do dolnej pałeczki.
 
Pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce – hashioki.



 
Najważniejszy w sushi jest ryż. Specjalny jego gatunek o okrągłych ziarnach, po ugotowaniu lekko się klei. Przed gotowaniem ryż należy kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Ryż będzie gotowy, kiedy woda stanie się czysta. 


Podstawowe zasady zrobienia Sushi

Składniki:
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • prasowane algi morskie - nori
  • pasta wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • składniki nadzienia do wyboru: ogórek zielony, awokado, marynowany łosoś, paluszki krabowe, czerwona papryka, ryba maślana, tuńczyk, krewetki
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy octu ryżowego, cukru i soli. Miękki, ale nie rozgotowany, ryż zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki, które chcemy wykorzystać jako nadzienie, kroimy na cieniutkie paski.
  3. Na macie bambusowej rozkładamy wodorosty nori.
  4. Na rozwinięte arkusze nori na 2/3 powierzchni układamy ryż, na nim przygotowane składniki, dodajemy pastę wasabi.
  5. Całość zawijamy jak rulon dociskając krawędź maty do ryżu.
  6. Zwiniętą roladę kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki.
sushi
sushi