czwartek, 11 listopada 2010

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - wiecznie zielone drzewo muszkatołowca, pochodzi z Moluków, uprawiane jest m. in. w Indiach i na Jawie, w Indonezji i na Grenadzie, a także w innych krajach tropikalnych. Jest owocem wiecznie zielonych drzew, rosnących w gorącym, wilgotnym klimacie tropików. Drzewa potrafią dożyć nawet 100 lat.

Muszkatołowiec dostarcza dwóch przypraw: gałki muszkatołowej i jej osnówki. Owoce zbiera się po opadnięciu na ziemię. Usuwa się miąższ owocu, oddziela od nasienia osnówkę i suszy. Gałka i osnówka są suszone oddzielnie. Gałka po osuszeniu nabiera ciemnobrązowego koloru. Osnówka, początkowo czerwona, po osuszeniu staje się pomarańczowo-brązowa.
 
gałka muszkatołowa

Obie przyprawy charakteryzują się korzennym, odświeżającym, wspaniałym zapachem. Smak gałki intensywny, korzenny, lekko słodki. Osnówka ma bardzo podobny aromat, ale jest bardziej gorzka, cierpka. Do XVII wieku to osnówka była bardziej popularna niż gałka. Osnówkę nie da się zetrzeć na tarce, więc używa się ją w całości. Arabowie już 700 lat p.n.e. stosowali muszkatołowiec jako afrodyzjak.
 
Gałkę muszkatołową podaje się do zup, potraw rybnych, marynat. Gałka ma owalny kształt, długości 1-3 cm i jasnobrunatny kolor, bruzdowatą powierzchnię i marmurkowaty, białoszary środek. Gałkę muszkatołową używa się do aromatyzowania napojów: grzanego wina i piwa, koktajli alkoholowych, do słodkich ciast, pierników, czekolad, sosów, duszonych jarzyn, szpinaku i pasztetów mięsnych. Szczypta gałki nadaje potrawom wyśmienity, niepowtarzalny smak i odświeżający zapach.
 
Gałka muszkatołowa wspomaga trawienie, pomaga przy wzdęciach i leczy biegunkę. Spożywana w dużych ilościach staje się niebezpieczna dla zdrowia, staje się psychoaktywna i toksyczna. Stosowana jako przyprawa w niewielkich ilościach ma właściwości uspakajające.



Zapiekanka - szachownica

Składniki:
  • 1 plaster żółtego sera gouda
  • 1 plaster pesto rosso gouda
  • 1 plaster bas iron gouda
  • 2 kromki chleba pszennego tostowego
  • starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Sery pokroić w paski szerokości 1 centymetra
  2. Na kromce chleba tostowego paski sera żółtego przeplatać z serem kolorowym, tak aby utworzyły szachownicę.
  3. Całość posypać startą gałką muszkatołową.
  4. Zapiec w piekarniku 200 stopni C przez około 5 minut.
  5. Po zapieczeniu zapiekanka wygląda apetycznie, a smakuje wybornie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz