Tymianek (Thymus vulgaris) - tymianek pospolity, macierzanka pospolita, to roślina zielna rosnąca dziko, a także uprawiana w ogródkach i na plantacjach. To drobny półkrzew z rodziny jasnotowate, osiągający wysokość do 40cm. Posiada drobne kwiatki, kwitnące w kolorach od białego, poprzez
różowy, aż do fioletowego. Obie formy tymianku, dzika i uprawna, są
powszechnie wykorzystywane jako przyprawa kuchenna.
Tymianek był już znany w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Przygotowywano z niego uzdrawiające napoje. Z uzyskanego olejku balsamowano zwłoki, ale również używano jako aromatu do kąpieli i masażu. Do Europy trafił w XI wieku. Wówczas stosowano go jako lek i przyprawę. Tymianek pochodzi ze strefy śródziemnomorskiej. Dziko występuje w Hiszpanii, południowej Francji, Grecji, północnej Afryce i we Włoszech. Uprawiany jest w całej Europie i w Ameryce Północnej.
Posiada przyjemny, charakterystyczny
zapach, lekko gorzki smak. Zawiera olejek eteryczny, garbniki,
flawonoidy, trójterpeny i sole mineralne. Kwitnie od maja do
października.
W medycynie tymianek stosowany jest przy
schorzeniach przewodu pokarmowego. Poprawia apetyt, leczy nieżyt
żołądka, łagodzi wzdęcia i biegunki. Posiada właściwości rozkurczowe,
wykrztuśne i wspomaga trawienie. Napary z tymianku stosuje się w stanach
zapalnych dróg oddechowych i układu moczowego. Tymianek, inaczej zwany macierzanką
znalazł swoje stałe miejsce przy wyrobie kosmetyków. Jest składnikiem
kremów, mydeł i mleczka kosmetycznego. Olejek tymianku stosuje się do
wyrobu past do mycia zębów i płukanek do ust.
W
kuchni tymianek zarówno świeży, jak i suszony, ma szerokie
zastosowanie. Suszony, ma trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego,
dlatego należy stosować go z umiarkowaniem. W formie suszonej
przechowujemy go w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu, bez dostępu
światła. Tymianek jest przyprawą, którą można również zamrażać. Ziele
szczególnie lubiane w kuchni francuskiej. Wchodzi w skład bouquet garni
oraz ziół prowansalskich. Tymianek przyspiesza spalanie tłuszczu i
trawienie białka, dlatego przyprawia się nim wszystkie ciężkostrawne
potrawy: zupę grochową, fasolową, kapuśniak, pieczoną wołowinę, baraninę
i dziczyznę. Ziele poprawia smak sosów, potraw z warzyw i ziołowych
octów. Tymianek dodawany jest do bigosu, kaszanki, pasztetowej, różnych
kiełbas, potraw z ryb, cynaderek i wątroby. Tymianek doskonale łączy się
z innymi przyprawami, takimi jak majeranek, szałwia, rozmaryn, liść
laurowy, kozieradka i gałka muszkatołowa.
Tymianek pospolity, zwany inaczej
tymiankiem właściwym lub macierzanką pospolitą posiada ciekawych
krewnych. Są to m. in. tymianek pomarańczowy, o owocowej korzennej
nucie, świetny dodatek do deserów, macierzanka wonna, w smaku
przypominająca połączenie tymianku z kminkiem, doskonała do mięs, wędlin
i serów, oraz macierzanka piaskowa, łagodna w smaku, pasująca do
wszystkich wcześniej wymienionych potraw.
- 25 dag mąki pszennej
- pół kostki masła
- 1 jajo
- 2 gruszki nashi
- gałązki tymianku
- sól, pieprz
- Mąkę, masło, jajo posiekać i zagnieść.
- Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty.
- Gruszki pokroić w plastry, oczyścić z pestek, poukładać na cieście.
- Na przygotowanych ciastkach ułożyć gałązki tymianku, dodać sól i pieprz do smaku.
- Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.