niedziela, 23 stycznia 2011

Curry

Curry - to nazwa popularnej na Dalekim Wschodzie przyprawy lub nazwa potrawy występującej w kuchni indyjskiej. W skład przyprawy wchodzą m.in. kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, papryka. Curry występuje w postaci proszku lub pasty. Istnieje wiele odmian tej przyprawy, różnica w smaku zależy od odpowiedniego dobrania składników. W kuchni indyjskiej każda gospodyni sama komponuje własną przyprawę curry. Bywa ona żółta lub czerwona, łagodniejsza lub ostra, palona lub prażona.
Curry najczęściej stosuje się do potraw mięsnych, przede wszystkim z drobiu, baraniny i wieprzowiny oraz do warzyw, ryżu i makaronu. Przyprawa aromatyzuje i barwi potrawy. Nadaje piękny żółty kolor.


Złote kluseczki z curry
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy Curry
  • sól
  • 15 dag salami
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z jajkami, żółtkami i przyprawą Curry. Dodać sól i około 4 łyżek wody. Ciasto nie może być za rzadkie.
  2. Ciasto kłaść łyżką na wrzącą, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. Gdy kluseczki zaczynają wypływać na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową, układać na sicie i przelewać zimną wodą.
  3. Na rozgrzanym oleju ułożyć plasterki salami. Podsmażyć chwilę i dodać kluseczki. Całość podsmażyć na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz