sobota, 15 stycznia 2011

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny (Carum carvi) - roślina z rodziny baldaszkowatych, należy do najstarszych przypraw świata, znana już 3000 lat p.n.e. Występuje w stanie naturalnym w Azji oraz północnej i środkowej Europie, Ameryce Północnej i Afryce. Kminek jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku tworzy długi, palowy korzeń i pierzaste, jasnozielone liście. W drugim roku wytwarza się pęd kwiatowy. Kwitnie od maja do czerwca. Łodyga osiąga czasami wysokość do 1 metra. W pierwszej połowie lipca dojrzewają owoce tzw. rozłupki, to one stanowią przyprawę, o silnym, dość cierpkim smaku.


Nasiona kminku zawierają duże ilości olejku kminkowego, białka, tłuszczu, flawonoidów, witamin oraz kwasów organicznych. Kminek działa rozgrzewająco, moczopędnie, łagodzi ból głowy, przede wszystkim zapobiega wzdęciom, wiatrom i ułatwia trawienia, chroni wątrobę i jelita.
Kminek zwyczajny używa się do pieczonej wieprzowiny, baraniny, gęsi i kaczek. Doprawia się nim kapustę kiszoną, gotowaną i surową. Kminek dodaje się do chleba, bułek i innych wypieków. Świetnie pasuje do twarogu, zup, gotowanych i duszonych jarzyn, potraw z ziemniaków, a także najróżniejszych sosów. Niemcy z kminku produkują, znany na świecie, likier Kummel.


Ser smażony z kminkiem

Składniki:
  • 500 g sera twarogowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
Przygotowanie:
  1. Twaróg zostawić na 3 dni w przykrytym naczyniu, w temperaturze pokojowej. Ser po 3 dniach stanie się ciągliwy, zacznie w nim zachodzić proces gliwienia (jest to naturalny proces rozkładu białka).
  2. Gotowy ser przełożyć na patelnię, dodać masło i mleko, smażyć mieszając, aż ser się stopi.
  3. Do sera dodać kminek, sól do smaki i smażyć, aż ser stanie się gęsty.
  4. Smażony ser po ostudzeniu podawać z pieczywem i masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz