Karambola, oskomian pospolity (Averrhoa carambola) - pochodzi z Malezji, dzisiaj uprawiana w Kalifornii, w Indiach, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej. W strefie tropikalnej owocuje cały rok. Drzewo nieco podobne do brzoskwini, osiągające wysokość do 6 m.
Owoce, barwy od bladozielonej do żółtej, pokryte są woskowatą skórką. Po przekrojeniu owoc ma kształt pięcioramiennej gwiazdy. Miąższ chrupiący, soczysty, twardy i w zależności od odmiany kwaśny lub bardzo słodki. Lekko przezroczysty miąższ zawiera niewiele małych pestek. Owoce zawierają dużo witaminy C, wapnia, magnezu i fosforu.
Karambole spożywa się głównie na surowo. Z uwagi na ciekawy kształt wykorzystuje się owoc do dekoracji sałatek owocowych, deserów i drinków.
Owoce, barwy od bladozielonej do żółtej, pokryte są woskowatą skórką. Po przekrojeniu owoc ma kształt pięcioramiennej gwiazdy. Miąższ chrupiący, soczysty, twardy i w zależności od odmiany kwaśny lub bardzo słodki. Lekko przezroczysty miąższ zawiera niewiele małych pestek. Owoce zawierają dużo witaminy C, wapnia, magnezu i fosforu.
Karambole spożywa się głównie na surowo. Z uwagi na ciekawy kształt wykorzystuje się owoc do dekoracji sałatek owocowych, deserów i drinków.
Karambola w cieście naleśnikowym
Składniki:
- karambola
- 250 ml mleka
- 180 g mąki
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
- Wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i szczyptą soli. Odstawić na 20 minut.
- Karambole pokroić w plasterki.
- Obtaczać karambole w przygotowanym cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
- Usmażone owoce posypać cukrem pudrem.
3 komentarze:
Naprawdę bardzo ciekawy i wartościowy blog,nawet dla zawodowych kucharzy.Doszedłem aż tutaj,jutro poczytam pozostałe wpisy.Gratuluję pomysłu i przepisów.Pozdrawiam Christopher
Dziękuję za miłe słowa :)
Super owoce I wykorzystanie ich tez super bardzo ciekawe w nalesnikowym ciescie
Prześlij komentarz