środa, 9 lutego 2011

Karambola, oskomian pospolity

Karambola, oskomian pospolity (Averrhoa carambola) - pochodzi z Malezji, dzisiaj uprawiana w Kalifornii, w Indiach, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej. W strefie tropikalnej owocuje cały rok. Drzewo nieco podobne do brzoskwini, osiągające wysokość do 6 m.

karambola

Owoce, barwy od bladozielonej do żółtej, pokryte są woskowatą skórką. Po przekrojeniu owoc ma kształt pięcioramiennej gwiazdy. Miąższ chrupiący, soczysty, twardy i w zależności od odmiany kwaśny lub bardzo słodki. Lekko przezroczysty miąższ zawiera niewiele małych pestek. Owoce zawierają dużo witaminy C, wapnia, magnezu i fosforu.
Karambole spożywa się głównie na surowo. Z uwagi na ciekawy kształt wykorzystuje się owoc do dekoracji sałatek owocowych, deserów i drinków.

karambola

Karambola w cieście naleśnikowym

Składniki:
  • karambola
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i szczyptą soli. Odstawić na 20 minut.
  2. Karambole pokroić w plasterki.
  3. Obtaczać karambole w przygotowanym cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
  4. Usmażone owoce posypać cukrem pudrem.
karambola w cieście naleśnikowym
karambola w cieście naleśnikowym

3 komentarze:

  1. Naprawdę bardzo ciekawy i wartościowy blog,nawet dla zawodowych kucharzy.Doszedłem aż tutaj,jutro poczytam pozostałe wpisy.Gratuluję pomysłu i przepisów.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Super owoce I wykorzystanie ich tez super bardzo ciekawe w nalesnikowym ciescie

    OdpowiedzUsuń