sobota, 12 marca 2011

Miechunka jadalna

Miechunka jadalna (Physalis peruviana) - peruwiańska wiśnia, roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana także w południowej Afryce, Kenii, Kolumbii, Nowej Zelandii, Indiach i Australii.

 miechunka

Owocami miechunki są pomarańczowe jagody wielkości wiśni. Słodko-kwaśne owoce przypominają w smaku pomidora. Zjada się je przeważnie na surowo lub w postaci przetworów. Białe nasionka znajdujące się w miąższu zjada się razem z owocami. Miechunka dojrzewa wewnątrz dużego kielicha kwiatowego.

miechunka

Miechunka w czekoladzie

Składniki:
  • 20 szt. miechunki
  • 20 dag czekolady deserowej
Przygotowanie:
  1. Owoce miechunki wydobyć z kielicha kwiatowego, przepłukać letnią wodą.
  2. Czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć do miski. Postawić na garnku z gorącą wodą. Podgrzewać na parze, aż czekolada się stopi.
  3. Owoce otaczać lekko stężałą czekoladą.
  4. Miechunkowe kulki wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie.
 Miechunka w czekoladzie
miechunka w czekoladzie

3 komentarze:

  1. ale świetny , bardzo ciekawy , niezwykle smakowity blog , mogę sobie adres bloga wstawić na swoim w ulubionych?
    Margot z Kuchni Alicji

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, dziękuję za tak ciepłe słowa! Będzie mi miło znaleźć się na Twoim blogu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń