Soja (Glycine max) - roślina strączkowa pochodząca z Azji. Obecnie uprawiana w USA, Brazylii, Argentynie, Indiach i Chinach. Częścią jadalną są kuliste lub jajowate nasiona, które znajdują się wewnątrz żółtobrązowych strąków. Początkowo soja uprawiana była na paszę dla zwierząt. Kilkadziesiąt lat później soja stała się cennym pokarmem dla człowieka. Okazało się, że soja stała się alternatywą dla produktów mięsnych, zawiera bowiem wiele cennych składników, w tym aż 30-50% białka, tłuszcze (ok. 20%), witaminy z grupy B, lecytynę oraz żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń. Produkty spożywcze wytwarzane z soi szczególnie chętnie spożywane są przez wegetarian. Z soi produkuje się kotlety sojowe, steki, zrazy, mąkę, mleko i twarożki sojowe, a także bardzo popularny olej sojowy.
Sałatka z soi
- 200 g soi
- pół główki kapusty pekińskiej
- 100 g cebuli
- 8 pomidorków koktajlowych
- kiełki rzodkiewki
- sos winegret
- szczypiorek do dekoracji
- sól, pieprz
- Umytą soję ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki, cebulę pokroić w cienkie krążki.
- Kapustę wymieszać z cebulą, soją i pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
- Przygotować sos winegret z oliwy, cukru i soku z cytryny.
- Przygotowaną sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki i drobno pokrojonym szczypiorkiem, skropić sosem winegret, posypać pieprzem.