wtorek, 26 kwietnia 2011

Soja

Soja (Glycine max) - roślina strączkowa pochodząca z Azji. Obecnie uprawiana w USA, Brazylii, Argentynie, Indiach i Chinach. Częścią jadalną są kuliste lub jajowate nasiona, które znajdują się wewnątrz żółtobrązowych strąków. Początkowo soja uprawiana była na paszę dla zwierząt. Kilkadziesiąt lat później soja stała się cennym pokarmem dla człowieka. Okazało się, że soja stała się alternatywą dla produktów mięsnych, zawiera bowiem wiele cennych składników, w tym aż 30-50% białka, tłuszcze (ok. 20%), witaminy z grupy B, lecytynę oraz żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń. Produkty spożywcze wytwarzane z soi szczególnie chętnie spożywane są przez wegetarian. Z soi produkuje się kotlety sojowe, steki, zrazy, mąkę, mleko i twarożki sojowe, a także bardzo popularny olej sojowy.



Sałatka z soi

Składniki:
  • 200 g soi
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 100 g cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • kiełki rzodkiewki
  • sos winegret
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Umytą soję ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  2. Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki, cebulę pokroić w cienkie krążki.
  3. Kapustę wymieszać z cebulą, soją i pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
  4. Przygotować sos winegret z oliwy, cukru i soku z cytryny.
  5. Przygotowaną sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki i drobno pokrojonym szczypiorkiem, skropić sosem winegret, posypać pieprzem.


sobota, 23 kwietnia 2011

Groszek zielony

Groszek zielony - specjalna odmiana grochu, roślina jednoroczna o wielu odmianach, które różnią się wielkością, smakiem i wartościami odżywczymi. Młode strąki są delikatne i zielone, a ziarnka groszku słodkie, lekko strawne. Groszek zielony zawiera m. in. witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor i jod. Groszek działa odkwaszająco na organizm. Delikatny groszek wykorzystywany jest głównie do sałatek i zup warzywnych, ale doskonały jest również jako surowe warzywo.


Pasta z zielonego groszku i awokado

Składniki:
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1 awokado
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepisy:
  1. Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Awokado obrać ze skóry, miąższ rozdrobnić widelcem.
  3. Połączyć groszek z awokado, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Pastę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Papryka Chili

Papryka chili (Capsicum frutescenes) - roślina warzywna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Pod koniec XV wieku papryka chili dotarła do Europy. Obecnie uprawiana jest na różnych kontynentach. Najostrzejsze papryczki pochodzą z półwyspy Jukatan i Wysp Karaibskich. To odmiana chili zwana habanero. Na świecie występuje wiele odmian papryki chili: galapeno, jalapeno, serrano, romesco, tabasco, choricero, wszystkie mają ostry, piekący smak, za który odpowiada kapsaicyna. W 1912 roku austriacki farmaceuta Scoville opracował skalę Scoville'a, która określa ostrość papryczek. Im więcej punktów, tym przyprawa ostrzejsza. Skala ta mierzy koncentrację kapsaicyny.


W kuchni najczęściej używamy wysuszone i zmielone papryczki chili w postaci proszku jako chili, pieprzu cayenne czy pieprzu tureckiego. Chili jest nieodzownym dodatkiem do paprykarzu i gulaszu. Dodawana do mielonego mięsa, fasoli i pomidorów wzmacnia smak potrawy. W kuchni meksykańskiej jest numerem jeden wśród wszystkich przypraw.



Żeberka na ostro
Składniki:
  • 2 papryczki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 kg żeberek
Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę: papryczki chili oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę, czerwoną paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać miód, olej, sok cytrynowy.
  2. Do plastikowego worka wkładamy pokrojone w paski żeberka, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. cztery godziny.
  3. Żeberka przekładamy do naczynia, w którym będą się piekły i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C.
  4. Po godzinie zdejmujemy folię z żeberek i pozostawiamy w piekarniku na 15 minut.
  5. Upieczone żeberka posypujemy świeżą papryką i natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
 

niedziela, 10 kwietnia 2011

Kmin rzymski

Kmin rzymski (Cuminum cyminum) - roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z Azji, jest bardzo podobna do kminku zwyczajnego, ma jednak ostrzejszy, bardziej cierpki smak i intensywniejszy zapach, różni się też składem chemicznym. Zawiera olejki lotne, tłuszcze, gorycze i białko. Nasiona kminu, będące przyprawą, dodaje się do żółtego sera, pieczywa, pikantnych potraw, do mięs i ryżu. Kmin rzymski wchodzi w skład popularnej przyprawy curry.

 

Rolada serowa z kminem rzymskim

Składniki:
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 15 dag twarogu
  • 10 dag plasterków gotowanej szynki
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka drobno posiekanego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Do garnka z gotującą wodą wkładamy żółty ser i gotujemy, aż zrobi się miękki i elastyczny (około 10 minut).
  2. Gorący ser rozciągamy formując z niego prostokąt grubości 0,5 cm.
  3. Na serze układamy kolejno: pokrojone w drobną kostkę papryki, szynkę i masę twarogową doprawioną solą i pieprzem.
  4. Wszystkie warstwy przesypujemy kminem rzymskim.
  5. Płat żółtego sera zwijamy ciasno w roladę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki do stężenia.