Groszek zielony - specjalna odmiana grochu, roślina jednoroczna o wielu odmianach, które różnią się wielkością, smakiem i wartościami odżywczymi. Młode strąki są delikatne i zielone, a ziarnka groszku słodkie, lekko strawne. Groszek zielony zawiera m. in. witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor i jod. Groszek działa odkwaszająco na organizm. Delikatny groszek wykorzystywany jest głównie do sałatek i zup warzywnych, ale doskonały jest również jako surowe warzywo.
Pasta z zielonego groszku i awokado
- 20 dag zielonego groszku
- 1 awokado
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Awokado obrać ze skóry, miąższ rozdrobnić widelcem.
- Połączyć groszek z awokado, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Pastę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
1 komentarz:
ja tez robię taką zieloną pastę z groszku i awokado , bardzo ją lubie
Prześlij komentarz