sobota, 23 kwietnia 2011

Groszek zielony

Groszek zielony - specjalna odmiana grochu, roślina jednoroczna o wielu odmianach, które różnią się wielkością, smakiem i wartościami odżywczymi. Młode strąki są delikatne i zielone, a ziarnka groszku słodkie, lekko strawne. Groszek zielony zawiera m. in. witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor i jod. Groszek działa odkwaszająco na organizm. Delikatny groszek wykorzystywany jest głównie do sałatek i zup warzywnych, ale doskonały jest również jako surowe warzywo.


Pasta z zielonego groszku i awokado

Składniki:
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1 awokado
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepisy:
  1. Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Awokado obrać ze skóry, miąższ rozdrobnić widelcem.
  3. Połączyć groszek z awokado, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Pastę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

1 komentarz:

  1. ja tez robię taką zieloną pastę z groszku i awokado , bardzo ją lubie

    OdpowiedzUsuń