Kmin rzymski (Cuminum cyminum) - roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z Azji, jest bardzo podobna do kminku zwyczajnego, ma jednak ostrzejszy, bardziej cierpki smak i intensywniejszy zapach, różni się też składem chemicznym. Zawiera olejki lotne, tłuszcze, gorycze i białko. Nasiona kminu, będące przyprawą, dodaje się do żółtego sera, pieczywa, pikantnych potraw, do mięs i ryżu. Kmin rzymski wchodzi w skład popularnej przyprawy curry.
Rolada serowa z kminem rzymskim
- 15 dag twardego żółtego sera
- 15 dag twarogu
- 10 dag plasterków gotowanej szynki
- 1 żółta papryka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanego kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
- Do garnka z gotującą wodą wkładamy żółty ser i gotujemy, aż zrobi się miękki i elastyczny (około 10 minut).
- Gorący ser rozciągamy formując z niego prostokąt grubości 0,5 cm.
- Na serze układamy kolejno: pokrojone w drobną kostkę papryki, szynkę i masę twarogową doprawioną solą i pieprzem.
- Wszystkie warstwy przesypujemy kminem rzymskim.
- Płat żółtego sera zwijamy ciasno w roladę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz