niedziela, 10 kwietnia 2011

Kmin rzymski

Kmin rzymski (Cuminum cyminum) - roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z Azji, jest bardzo podobna do kminku zwyczajnego, ma jednak ostrzejszy, bardziej cierpki smak i intensywniejszy zapach, różni się też składem chemicznym. Zawiera olejki lotne, tłuszcze, gorycze i białko. Nasiona kminu, będące przyprawą, dodaje się do żółtego sera, pieczywa, pikantnych potraw, do mięs i ryżu. Kmin rzymski wchodzi w skład popularnej przyprawy curry.

 

Rolada serowa z kminem rzymskim

Składniki:
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 15 dag twarogu
  • 10 dag plasterków gotowanej szynki
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka drobno posiekanego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Do garnka z gotującą wodą wkładamy żółty ser i gotujemy, aż zrobi się miękki i elastyczny (około 10 minut).
  2. Gorący ser rozciągamy formując z niego prostokąt grubości 0,5 cm.
  3. Na serze układamy kolejno: pokrojone w drobną kostkę papryki, szynkę i masę twarogową doprawioną solą i pieprzem.
  4. Wszystkie warstwy przesypujemy kminem rzymskim.
  5. Płat żółtego sera zwijamy ciasno w roladę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki do stężenia.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz