Gruszka (Pirus) - owoc mający wydłużony kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej, żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach zacienionych.
Gatunki grusz łatwo się krzyżują, tworząc nowe owoce. Gruszki najczęściej spożywamy na surowo, ale sporządza się z nich lub są dodatkiem do wielu potraw. W Polsce najpopularniejsze wykorzystanie tego owocu to gruszka marynowana na słodko, kompot z suszonych owoców oraz nalewka na polnych, dzikich gruszkach ulęgałkach, nazywanych potocznie pierdziołkami.
Gatunki grusz łatwo się krzyżują, tworząc nowe owoce. Gruszki najczęściej spożywamy na surowo, ale sporządza się z nich lub są dodatkiem do wielu potraw. W Polsce najpopularniejsze wykorzystanie tego owocu to gruszka marynowana na słodko, kompot z suszonych owoców oraz nalewka na polnych, dzikich gruszkach ulęgałkach, nazywanych potocznie pierdziołkami.
Gruszki w czerwonym winie z kremem z ricotty
- 6 gruszek
- 3/4 l czerwonego słodkiego wina
- 50 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 200 g ricotty
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Gruszki obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do garnka, w którym zmieści się obok siebie 6 gruszek.
- Do garnka wlać czerwone wino, wsypać cukier i dodać laskę cynamonu. Zagotować.
- Przygotowanym syropem zalać gruszki i gotować na małym ogniu do momentu, aż gruszki staną się lekko miękkie.
- Pozostawić gruszki w garnku do ostygnięcia. Im dłużej gruszki pozostaną w winie, tym mocniejszą uzyskają barwę i słodki smak.
- Z ricotty i cukru waniliowego przygotowujemy krem.
- Gruszki podajemy lekko schłodzone z kremem z ricotty.