niedziela, 1 maja 2011

Gruszka

Gruszka (Pirus) - owoc mający wydłużony kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej, żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach zacienionych.

gruszki

Gatunki grusz łatwo się krzyżują, tworząc nowe owoce. Gruszki najczęściej spożywamy na surowo, ale sporządza się z nich lub są dodatkiem do wielu potraw. W Polsce najpopularniejsze wykorzystanie tego owocu to gruszka marynowana na słodko, kompot z suszonych owoców oraz nalewka na polnych, dzikich gruszkach ulęgałkach, nazywanych potocznie pierdziołkami.
Gruszka posiada lecznicze właściwości. Działa przeciwgorączkowo, pobudza przemianę materii i zmusza jelita do pracy. Gruszki zawierają pierwiastek o nazwie bor, który pobudza szare komórki do pracy oraz poprawia naszą koncentrację.



Gruszki w czerwonym winie z kremem z ricotty

Składniki:
  • 6 gruszek
  • 3/4 l czerwonego słodkiego wina
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g ricotty
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
  1. Gruszki obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do garnka, w którym zmieści się obok siebie 6 gruszek.
  2. Do garnka wlać czerwone wino, wsypać cukier i dodać laskę cynamonu. Zagotować.
  3. Przygotowanym syropem zalać gruszki i gotować na małym ogniu do momentu, aż gruszki staną się lekko miękkie.
  4. Pozostawić gruszki w garnku do ostygnięcia. Im dłużej gruszki pozostaną w winie, tym mocniejszą uzyskają barwę i słodki smak.
  5. Z ricotty i cukru waniliowego przygotowujemy krem.
  6. Gruszki podajemy lekko schłodzone z kremem z ricotty. 

gruszki w czerwonym winie
gruszki w czerwonym winie