niedziela, 1 maja 2011

Gruszka

Gruszka (Pirus) - owoc mający wydłużony kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej, żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach zacienionych.
 
Cudowne właściwości gruszki doceniono już w czasach starożytnych. W tym okresie były już popularne w Europie. Uznawano je za przysmak, ale stosowano je również w medycynie naturalnej. Do Polski dotarły z Bliskiego Wschodu. 

gruszki


Gruszka posiada lecznicze właściwości. Nie zawiera zbyt wielu witamin, ale ma inne wartościowe dla organizmu składniki. Działa przeciwgorączkowo, pobudza przemianę materii i zmusza jelita do pracy. Gruszki zawierają pierwiastek o nazwie bor, który pobudza szare komórki do pracy oraz poprawia naszą koncentrację. Bor to pierwiastek, który zatrzymuje wapń w organizmie. Gruszki są bogatym źródłem jodu, który ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. 

Nasze ulubione odmiany gruszek to Konferencja i Klapsa. Owoce Konferencji mają wydłużony kształt, skórkę matową, zielonkawą, a później żółtą. Dojrzały miąższ jest bardzo słodki i soczysty. Klapsa to gruszka o grubej, błyszczącej, zielono-czerwonej skórce i bardzo delikatnym, słodkim soczystym miąższu.
 

Gatunki grusz łatwo się krzyżują, tworząc nowe owoce. Gruszki najczęściej spożywamy na surowo, ale sporządza się z nich lub są dodatkiem do wielu potraw. W Polsce najpopularniejsze wykorzystanie tego owocu to gruszka marynowana na słodko, kompot z suszonych owoców oraz nalewka na polnych, dzikich gruszkach ulęgałkach, nazywanych potocznie pierdziołkami. Gruszki nie tylko suszymy i marynujemy, ale możemy dodawać je do sałatek, ciast i mięs. 
 
Surowe gruszki świetnie podkreślają smak sałatki. Pokrojone w plasterki doskonale komponują się z szynką parmeńską, serami pleśniowymi, orzechami włoskimi. Często faszeruje się nimi kaczkę czy kurczaka, dodaje do sosu do mięs, do schabu lub karkówki.

 

Gruszki w czerwonym winie z kremem z ricotty

Składniki:
  • 6 gruszek
  • 3/4 l czerwonego słodkiego wina
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g ricotty
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
  1. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Wkładamy do garnka, w którym zmieści się obok siebie 6 gruszek.
  2. Do garnka wlewamy czerwone wino, wsypujemy cukier i dodajemy laskę cynamonu. Gotujemy, aż składniki się połączą.
  3. Przygotowanym syropem zalewamy gruszki i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż gruszki staną się lekko miękkie.
  4. Pozostawiamy gruszki w garnku do ostygnięcia. Im dłużej gruszki pozostaną w winie, tym mocniejszą uzyskają barwę i słodki smak.
  5. Z ricotty i cukru waniliowego przygotowujemy krem.
  6. Gruszki podajemy lekko schłodzone z kremem z ricotty. 

gruszki w czerwonym winie
gruszki w czerwonym winie

1 komentarz:

ulcik pisze...

wyglądają pysznie !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...