Kabaczek (Cucurbita pepo) - odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo, pochodzi z Ameryki Północnej lub Południowej. Ma podłużne, maczugowate owoce o zielonej lub żółtej barwie, w lekko nakrapiane jasne plamki.
Pomimo, że cukinia i kabaczek to ten
sam gatunek, to w Polsce roślina uprawiana jest pod obiema nazwami.
Potwierdzenie błędnej tezy, że są to zupełnie inne gatunki rośliny
dopełnia fakt, że warzywo w różnym okresie wzrostu, na różnym etapie
dojrzewania i o innych porach dojrzewania różni się od siebie dość
znacznie. Powszechnie przyjęło się, że cukinia pojawiająca się wiosną,
latem jest delikatniejsza, zwykle nieco mniejsza, słodsza, bez twardych,
dużych pestek, żółta i zielona. Taka cukinia jest delikatna, słodkawa.
Kabaczek, to nazwa dojrzałej cukinii, znacznie większej z pestkami,
wyglądem przypominający maczugę, ale również zielonej lub żółtej,
żółto-pomarańczowej.
Kabaczek po przekrojeniu przypomina ogórka. Najsmaczniejsze są owoce o długości 20 cm. Kabaczek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera dużo karotenu oraz witaminy B1, B2, PP i K oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Działa odkwaszająco i wspomaga przemianę materii.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym. Z kabaczka możemy przygotować domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy, bigos i potrawkę. Z kabaczka doskonałe są smażone placki. Możemy również przygotować kabaczki marynowane, z czosnkiem, zielem angielskim, cukrem i koperkiem lub z dodatkiem papryki.
POTRAWKA Z KABACZKA
Składniki:
- 1 kabaczek
- 2 cebule
- 1 mały por
- 1 żółta papryka
- 3 ziemniaki
- 30 dag kiełbasy zwyczajnej
- 1/2 l bulionu warzywnego
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kabaczek obieramy ze skóry, wydrążamy z niego środek i kroimy w dużą kostkę. Również w dużą kostkę kroimy obrane ziemniaki.
- Cebulę kroimy w piórka, por w drobne plasterki, a paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w paski.
- Kiełbasę pokrojoną w plastry obsmażamy na oleju około 10 minut.
- Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 40 minut.
- Gotową potrawę podajemy ze świeżą bagietką.