Tacos - specjalność kuchni meksykańskiej. Jedno z najpopularniejszych dań wykonanych z placków tortilli wypełnionych ciepłym lub zimnym nadzieniem. Tacos, czyli meksykańskie naleśniki spożywa się rękami. W Meksyku sprzedawane są zazwyczaj w formie street foodu jako tak zwane antojitos (przekąski), popularne także w restauracjach. Tacos można podawać jako przystawkę lub danie główne. Najlepiej, by placki były ciepłe i chrupiące.
Oryginalne placki tortilli wykonane są z mąki kukurydzianej lub pszennej, nadziewane farszem składającym się z różnych wypełnień, najczęściej wołowiny, ale też z wieprzowiny, kurczaków, owoców morza, z dodatkiem: pomidorów, czerwonej fasoli lub kukurydzy, cebuli, sałaty i przypraw. Przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę, bo to one nadają taco wyrazisty smak. Są to najczęściej bazylia, chili, oregano i pieprz. Można spotkać też wersje wegetariańskie i wegańskie.
Najpopularniejszymi dodatkami podawanymi z tacos są: limonka, której sokiem skrapia się tacos, pico de gallo (posiekane pomidory z cebulą, kolendrą i chili) albo też osobno podawana posiekane cebula i kolendra, czasem awokado. Z tacos serwowanych jest też zazwyczaj kilka sals – najczęściej ostrych sosów z papryczek chili, które są bardzo popularnym dodatkiem w kuchni meksykańskiej.
Narodowy Dzień Taco obchodzony jest w Meksyku 31 marca - Día Nacional del Taco se celebra en México el 31 de marzo.
Tacos z szynką i pieczonym kurczakiem
Składniki:- 6 gotowych muszli do tacos lub placki kukurydziane
- 15 dag pieczonej piersi kurczaka
- 15 dag szynki
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1/2 główki sałaty lodowej
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- Wszystkie składniki kroimy w paski. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, aż się lekko zeszkli. Dodajemy pierś kurczaka i szynkę. Krótko podsmażamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nakładamy w muszlę do tacos.
- Tacos podajemy z sosami: pomidorowym lub śmietanowo-czosnkowym.