sobota, 21 lipca 2012

Majeranek ogrodowy

Majeranek ogrodowy (Majorana hortensis) - roślina roczna (spotykana w Polsce) lub wieloletnia, nadająca się do uprawy w przydomowych ogródkach. Ziele zbiera się w czasie kwitnienia, dwa razy w roku. Przyprawę stanowią wysuszone liście i kwiaty tej rośliny.  Ojczyzną majeranku jest rejon Morza Śródziemnego. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Początkowo majeranek uważany był wyłącznie jako środek leczniczy i surowiec kosmetyczny. W późniejszych czasach roślinę doceniono jako przyprawę.  W stanie dzikim rośnie na Cyprze i w Turcji. W uprawie spotykamy go w całej Europie, w Azji, Ameryce Północnej oraz południowej Afryce. Największymi światowymi dostawcami majeranku są Francja, Węgry, Austria i Niemcy. 
Majeranek osiąga wysokość 40 cm. Roślina posiada delikatne włoski, które nadają jej barwę szaro-zieloną. Silnie rozgałęziona łodyga pokryta jest drobnymi, owalnymi listkami, ułożonymi przeciwlegle. Roślina wydziela intensywny aromat, ma lekko gorzkawy smak.

Zawiera olejki lotne, sole mineralne, witaminy, karoten, wapń,  gorycze i garbniki.

Ziele majeranku pobudza apetyt, poprawia trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego,  działa moczopędnie i wiatropędnie, ma właściwości uspakajające. W medycynie ludowej wykorzystywany jest przy wszelkiego rodzaju stłuczeniach, bólach głowy, menstruacyjnych oraz jako lek na reumatyzm.

majeranek

Majeranek nadaje potrawie wspaniały smak i specyficzny zapach. Przyprawia się nim zupy: ziemniaczaną, żurek, zalewajkę i grochową. Dodaje do gotowanych jarzyn, pasztetów, kaszanki, mięsa mielonego. Jest niezbędnym dodatkiem farszów do kurczaka, gęsi i kaczki oraz rolad mięsnych.  Przyprawa jest nieodzowna do potraw z baraniny, łagodząc zapach tego mięsa i nadając lekko korzenny smak. W przemyśle spożywczym olejki eteryczne majeranku wykorzystywane są do produkcji likierów i aromatyzowania octu. Nadaje się do potraw z grochu, fasoli i soi. Majeranek dodaje się do smalcu, sałatek, sosów, pasztetów i potraw rybnych.
Przyprawę przechowujemy w miejscu suchym i chłodnym, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

majeranek

Smażone jabłka z majerankiem

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Jabłka pokroić w ósemki, usunąć pestki. Skropić sokiem z cytryny.
  2. Na rozgrzanym oleju smażyć jabłka, aż będą lekko miękkie. Dodać miód i majeranek.
  3. Podawać jako przystawkę do potraw z drobiu. 
Jabłka z majerankiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz