Tarta (fr. tarte) - rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, słonego lub słodkiego. Nadzienie może być mięsne, serowe, warzywne, grzybowe i owocowe. Tarta należy do najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Najbardziej popularnymi tartami są: tarta cytrynowa, rabarbarowa, z gruszkami i serem pleśniowym, z brokułami, grzybami i z warzywami zalanymi masą jajeczną. Specjalną formę do tart wylepia się ciastem i piecze w piekarniku. W zależności od farszu, tartę pieczemy równocześnie z wyłożonym na niego nadzieniem lub najpierw pieczemy samo ciasto, a później już upieczone napełnia się farszem. Tarty można jeść na zimno i na gorąco.
Ciekawą tartą jest Tarta Tatin, której receptura powstała ponad 100 lat temu, stworzona przez siostry Tatin. Jest to tarta z kruchego ciasta, z jabłkami i karmelem, pieczona "do góry nogami". Na dno formy, wysmarowanej masłem i posypanej cukrem, wykłada się pokrojone drobno jabłka. Całość przykrywa się ciastem. Podczas pieczenia cukier zamienia się w karmel, który otula owoce. Po upieczeniu wykłada się ciasto na talerz, w taki sposób, że owoce z karmelem znajdują się na wierzchu. Tartę Tatin podaje się na gorąco.
Najbardziej popularnymi tartami są: tarta cytrynowa, rabarbarowa, z gruszkami i serem pleśniowym, z brokułami, grzybami i z warzywami zalanymi masą jajeczną. Specjalną formę do tart wylepia się ciastem i piecze w piekarniku. W zależności od farszu, tartę pieczemy równocześnie z wyłożonym na niego nadzieniem lub najpierw pieczemy samo ciasto, a później już upieczone napełnia się farszem. Tarty można jeść na zimno i na gorąco.
Ciekawą tartą jest Tarta Tatin, której receptura powstała ponad 100 lat temu, stworzona przez siostry Tatin. Jest to tarta z kruchego ciasta, z jabłkami i karmelem, pieczona "do góry nogami". Na dno formy, wysmarowanej masłem i posypanej cukrem, wykłada się pokrojone drobno jabłka. Całość przykrywa się ciastem. Podczas pieczenia cukier zamienia się w karmel, który otula owoce. Po upieczeniu wykłada się ciasto na talerz, w taki sposób, że owoce z karmelem znajdują się na wierzchu. Tartę Tatin podaje się na gorąco.
Tarta z truskawkami i borówkami
Składniki:- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 30%
- 10 dag cukru
- 1 kg owoców: truskawek i borówek amerykańskich
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (1/2 l zimnego mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka masła)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- Mąkę siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Galaretkę cytrynową przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, ale należy zmniejszyć ilość wody o 1/2 szklanki.
- Formę na tartę wysmarowujemy masłem i wykładamy ciastem (grubość 5 mm).
- Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwamy widelcem dość gęsto. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię i zostawiamy tartę do wystudzenia.
- Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy budyń. Ostudzony miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy przygotowany krem na tartę.
- Truskawki i borówki myjemy i odsączamy. Na kremie układamy owoce, polewamy galaretką cytrynową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przepis na tartę z mirabelkami jest identyczny jak na tartę z truskawkami i borówkami. Najważniejsza różnica to oczywiście owoce :) Można również zastąpić budyń waniliowy innym budyniem. W przypadku mirabelek ciekawszy będzie czekoladowy, wówczas żółte mirabelki będą ładnie prezentować się na brązowym tle.
mam ogromny sentyment do mirabelek, a tak mało jest przepisów z nią. Wielkie dzięki za tę tartę, link już zapisany, tylko czeka na sezon :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)