środa, 8 sierpnia 2012

Maniok

Maniok (Manihot esculenta) - rodzaj krzewów i bylin z rodziny wilczomlecznych. Pochodzi z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej, obecnie uprawiany również w tropikalnej strefie Afryki i Azji. Krzew osiągający wysokość do 3 metrów. Wytwarza jadalne bulwy korzeniowe o długości 30-90 cm, dochodzące do 2-5 kg. 
Uprawę manioku zaczęto 3000 lat p.n.e. W XVI wieku roślinę zaczęto uprawiać w Afryce, Indiach i na Madagaskarze. 

maniok maniok

Odmiany manioku dzieli się na trzy grupy: maniok kauczukodajny, maniok słodki i maniok jadalny. Bulwy manioku stały się podstawą wyżywienia w wielu krajach. Z bulw manioku jadalnego otrzymuje się mączkę tzw. kassawę lub granulki zwane tapioką. Maniok słodki jest blisko spokrewniony z maniokiem jadalnym, jego bulwy nadają się do bezpośredniego spożycia, bowiem zawierają mniej manihotoksyny.

maniokmaniok
maniok

Bulwy manioku jadalnego są bogate w skrobię, ale zawierają glikozyd manihotoksynę, który jest trujący i łatwo przekształca się w kwas pruski. Aby zlikwidować tę truciznę, maniok należy ugotować lub upiec. Wysoka temperatura powoduje likwidację trucizny.  
 

 
 
 

Placki z manioku

Składniki:
  • 1 szt. manioku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
Przygotowanie:
  1. Maniok obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie, aż maniok będzie miękki.
  2. Ugotowany maniok odcedzamy, studzimy i rozdrabniamy widelcem na drobne części.
  3. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku.
  4. Smażymy placki na gorącym tłuszczu, do zarumienienia z każdej strony,
  5. Placki z manioku podajemy z kwaśną śmietaną.
placki z manioku

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...