Maniok (Manihot esculenta) - rodzaj krzewów i bylin z rodziny wilczomlecznych. Pochodzi z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej, obecnie uprawiany również w tropikalnej strefie Afryki i Azji. Krzew osiągający wysokość do 3 metrów. Wytwarza jadalne bulwy korzeniowe o długości 30-90 cm, dochodzące do 2-5 kg.
Uprawę manioku zaczęto 3000 lat p.n.e. W XVI wieku roślinę zaczęto uprawiać w Afryce, Indiach i na Madagaskarze.
Odmiany manioku dzieli się na trzy grupy: maniok kauczukodajny, maniok
słodki i maniok jadalny. Bulwy manioku stały się podstawą wyżywienia w
wielu krajach. Z bulw manioku jadalnego otrzymuje się mączkę tzw.
kassawę lub granulki zwane tapioką.
Maniok słodki jest blisko spokrewniony z maniokiem jadalnym, jego bulwy
nadają się do bezpośredniego spożycia, bowiem zawierają mniej
manihotoksyny.
Bulwy manioku jadalnego są bogate w skrobię, ale zawierają glikozyd
manihotoksynę, który jest trujący i łatwo przekształca się w kwas
pruski. Aby zlikwidować tę truciznę, maniok należy ugotować lub upiec.
Wysoka temperatura powoduje likwidację trucizny.
Placki z manioku
Składniki:
- 1 szt. manioku
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- Maniok obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie, aż maniok będzie miękki.
- Ugotowany maniok odcedzamy, studzimy i rozdrabniamy widelcem na drobne części.
- Do przygotowanej masy dodajemy mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku.
- Smażymy placki na gorącym tłuszczu, do zarumienienia z każdej strony,
- Placki z manioku podajemy z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz