Lubczyk ogrodowy
(Levisticum officinale) – roślina wieloletnia z rodziny
selerowatych, osiągającą 1-2 m wysokości. Z krótkiego kłącza
wyrastają rozgałęzione łodygi zakończone kwiatostanem. Lubczyk
pochodzi z górzystych rejonów południowej Europy i . Bylina była
znana już w starożytności i średniowieczu. Cesarz Karol Wielki w
„Capitulare” zalecał uprawianie lubczyku. Początkowo był
uprawiany w ogrodach klasztornych, później był często uprawianą
rośliną ogrodową. Lubczyk ogrodowy możemy znaleźć w południowej
Europie, południowo-zachodniej Azji i Ameryce Północnej. W stanie
naturalnym lubczyk rośnie na Pogórzu Liguryjskim.
Lubczyk ma ciemnozielone
liście podobne do liści selera. Lubczyk pozyskuje się z upraw.
Kwitnie w czerwcu i w lipcu. Owocem jest podwójna rozłupnia. Liście
zbiera się już w pierwszym roku. Mają charakterystyczny zapach,
przypominający zapach selera i ostry, gorzki smak. W drugim lub
trzecim roku zbiera się kłącza rośliny, które suszy się i
zmielone lub drobno posiekane wykorzystuje w ziołolecznictwie.
Lubczyk
jest rośliną leczniczą i przyprawową zawierającą olejki lotne,
związki kumarynowe, kwasy organiczne, skrobię, cukry, żywicę,
fitosterole, gumy i inne. Lubczyk ma działanie moczopędne ,
przeciwgrzybiczne i żółciopędne, pobudza trawienie i zapobiega
wzdęciom. Leczy niestrawności. Jest rozgrzewającym i odżywczym
ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Pomaga przy
zapalenie oskrzeli. Lubczyk jest często stosowany w dolegliwościach
układu moczowego, pomocny przy problemach z nerkami i z pęcherzem.
Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi
bóle menstruacyjne.
Przyprawę
stanowią przede wszystkim młode liście, ale również korzenie i
łodygi, w formie zarówno świeżej, jak i suszonej, znajdują
zastosowanie w kuchni. Lubczyk pachnie podobnie jak maggi (produkt
wielce niezdrowy, zawierający dużo polepszaczy i związków
chemicznych) więc zdecydowanie jest on zdrowym odpowiednikiem
„sztucznej maggi”. Przyprawia się nim zupy, wywary warzywne i
mięsne, warzywa, sosy, masła ziołowe, sałatki, marynaty, pieczone
mięsa wołowe i wieprzowe, baraninę, drób i ryby.