Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) - zwany inaczej: satureja, cząberek. Roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, miododajna. Pochodzi z rejony śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego. Cząber znany już był w starożytnej Grecji i Rzymie. Do Europy sprowadzili go mnisi około IX wieku. Polskie księgi zielarskie z XVI wieku opisują lecznicze właściwości cząbru i zastosowanie cząbru jako przyprawy. W stanie naturalnym ziele występuje obecnie w rejonie Morza Śródziemnego, w okolicach Alp i w górach Kaukazu. Cząber uprawiany jest w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, Afryce oraz w Australii.
Zdjęcie pochodzi z Wikipedii |
Zbiera się kwitnące ziele i suszy w suchym, cienistym miejscu, w temperaturze do 35 stopni C. Ususzone ziele przechowuje się w szczelnych opakowaniach, bez dostępu światła.
Dobrze wysuszone ziele długo utrzymuje aromat i wartości smakowe.
Roślina zawiera olejki lotne (około 14%), złożone z p-Cymolu (p-Cymen), cyneolu, oraz sole mineralne, kwasy, garbniki (około 8%), śluz i żywicę.
Cząber jest stosowany w nieżytach układu pokarmowego, jako lek rozkurczowy, poprawiający apetyt i powstrzymujący nadmierną fermentację. Ma lekkie działanie obstrukcyjne oraz wiatropędne. Stosuje się go przeciw pasożytom jelit. Cząber wzmacnia układ nerwowy. Jest doskonałym środkiem przeciwkaszlowym i przeciwkatarowym. Stosuje się go do kąpieli wzmacniających i tonizujących.
Cząber jest stosowany w nieżytach układu pokarmowego, jako lek rozkurczowy, poprawiający apetyt i powstrzymujący nadmierną fermentację. Ma lekkie działanie obstrukcyjne oraz wiatropędne. Stosuje się go przeciw pasożytom jelit. Cząber wzmacnia układ nerwowy. Jest doskonałym środkiem przeciwkaszlowym i przeciwkatarowym. Stosuje się go do kąpieli wzmacniających i tonizujących.
Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych ziele poprawia trawienie, szczególnie po spożyciu ciężkostrawnych potraw.
Przyprawą są świeże lub suszone liście cząbru oraz całe łodygi, które nadają potrawom przyjemnego, aromatycznego, korzennego zapachu i ostrego, pieprznego smaku. Cząber dodaje się pod koniec gotowania, długo gotowany gorzknieje.
Stosuje się go niemal do wszystkiego. Świeżym,
suszonym lub mrożonym cząbrem można przyprawiać rośliny strączkowe,
zupy i dania z fasoli, grochu i soczewicy, mięsa i sosy z dziczyzny,
potrawy z grzybów leśnych i dania z dodatkiem kapusty kiszonej.
Przyprawia
się nim sałatki mięsne i
ziemniaczane, gotowane i smażone ryby, sosy i majonezy,
farsze do drobiu, potrawy warzywne: pieczone ziemniaki,
ogórki kwaszone i konserwowe, warzywa w occie, kalafiory i brokuły.
Cząber pasuje do potraw z sera, pieczywa z oliwkami i dań
jednogarnkowych.
Najczęściej uprawiany i stosowany jako przyprawa jest cząber ogrodowy i górski. Z tych odmian zyskuje się przyprawę o nazwie czubrica, bardzo popularną w Bułgarii. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego.
Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym
Składniki:- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 czerwone cebule
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- 4 rzodkiewki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 zielony pomidor
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
- Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końce i oczyszczamy z łyka. Do gotującej wody wrzucamy 2 łyżeczki soli. Gotujemy fasolkę do miękkości.
- Ugotowane jajka na twardo kroimy w niewielkie kawałki. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, paprykę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek i pokrojoną w plastry cebulę. Całość przesmażamy, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący.
- Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy z wody, dodajemy do boczku. Dodajemy również paprykę i pomidory, posypujemy cząbrem. Jeszcze chwilę wszystko podsmażamy.
- Podajemy fasolkę z rzodkiewkami. Całość posypujemy jajkiem i koperkiem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz