Zdjęcie pochodzi z Wikipedii |
Czubryca, czubrica to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu.
Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej
charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy
nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki. Poza cząbrem i domieszką
soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym
terenie np. czosnek, papryka, kozieradka, tymianek, rozmaryn.
W
Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza
„kolorowa sól”, istnieje wiele różnych rodzajów czubrycy,
najpopularniejsze z nich to: czubryca po szopsku, czubryca po
panagursku, trapezna czubryca, smardała. W Polsce produkty pod nazwą
"czubryca" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w
miejsce cząbru górskiego używa się cząbru ogrodowego, który
posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub
kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu. Czubryca zawiera masło eteryczne i wiele witamin.
W
handlu spotykamy:
czubrycę zieloną: mieszankę przyprawową o składzie: zielona pietruszka, czosnek
zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie
glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
czubrycę czerwoną: z dodatkiem
papryki słodkiej i ostrej, kozieradki mielonej, czosnku, pietruszki
i cebuli mielonej, czasem suszonych pomidorów i soli, dość ostra w smaku.
Dodanie czubrycy do dania
sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Mają przyjemny ziołowy
zapach i ciekawy smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych
pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Przyprawia się nią
głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów,
zup, sosów i dań mięsnych. Czubrycę jest używana przy robieniu
wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.
Mini dynie nadziewane piersią kurczaka
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 3 plasterki boczku wędzonego
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej dyni
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka parmezanu
- 4 małe dynie służące jako naczynie do zapiekania
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osączyć i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę oczyścić z pestek, cebulę obrać i wraz ze wszystkimi składnikami: pomidorem, boczkiem i dynią pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i przygotowane składniki smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać czubrycę.
- Dynie oczyścić i przygotować z nich naczynia do zapiekania. Wydrążyć środek i sparzyć dynie wrzątkiem.
- Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, wyłożyć nimi środki dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć dynie, miejsce wgłębienia wypełnić farszem i piec jeszcze przez 5 do 10 minut, aż ciasto francuskie uzyska złoty kolor.
- Przed podaniem farsz posypać parmezanem.
Ja używam czubricy do jagnięciny. Polecam
OdpowiedzUsuńJakub