niedziela, 30 września 2012

Lubczyk ogrodowy

Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) – roślina wieloletnia z rodziny selerowatych, osiągającą 1-2 m wysokości. Z krótkiego kłącza wyrastają rozgałęzione łodygi zakończone kwiatostanem. Lubczyk pochodzi z górzystych rejonów południowej Europy i . Bylina była znana już w starożytności i średniowieczu. Cesarz Karol Wielki w „Capitulare” zalecał uprawianie lubczyku. Początkowo był uprawiany w ogrodach klasztornych, później był często uprawianą rośliną ogrodową. Lubczyk ogrodowy możemy znaleźć w południowej Europie, południowo-zachodniej Azji i Ameryce Północnej. W stanie naturalnym lubczyk rośnie na Pogórzu Liguryjskim.


Lubczyk ma ciemnozielone liście podobne do liści selera. Lubczyk pozyskuje się z upraw. Kwitnie w czerwcu i w lipcu. Owocem jest podwójna rozłupnia. Liście zbiera się już w pierwszym roku. Mają charakterystyczny zapach, przypominający zapach selera i ostry, gorzki smak. W drugim lub trzecim roku zbiera się kłącza rośliny, które suszy się i zmielone lub drobno posiekane wykorzystuje w ziołolecznictwie.
Lubczyk jest rośliną leczniczą i przyprawową zawierającą olejki lotne, związki kumarynowe, kwasy organiczne, skrobię, cukry, żywicę, fitosterole, gumy i inne. Lubczyk ma działanie moczopędne , przeciwgrzybiczne i żółciopędne, pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom. Leczy niestrawności. Jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Pomaga przy zapalenie oskrzeli. Lubczyk jest często stosowany w dolegliwościach układu moczowego, pomocny przy problemach z nerkami i z pęcherzem. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne.
Przyprawę stanowią przede wszystkim młode liście, ale również korzenie i łodygi, w formie zarówno świeżej, jak i suszonej, znajdują zastosowanie w kuchni. Lubczyk pachnie podobnie jak maggi (produkt wielce niezdrowy, zawierający dużo polepszaczy i związków chemicznych) więc zdecydowanie jest on zdrowym odpowiednikiem „sztucznej maggi”. Przyprawia się nim zupy, wywary warzywne i mięsne, warzywa, sosy, masła ziołowe, sałatki, marynaty, pieczone mięsa wołowe i wieprzowe, baraninę, drób i ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz