zdjęcie Wikipedia |
Czosnek niedźwiedzi jest jedną z najstarszych przypraw. Rośnie dziko na terenie Europy i Azji (najwięcej w Turcji i na Kaukazie). W Polsce występuje na całym obszarze, głównie na terenach górzystych i wyżynnych, ale również rośnie na nizinach. Jest rośliną leśną, lubi leśne polany i brzegi rzek. Rośnie dużymi skupiskami na wilgotnej, próchniczej ziemi, w miejscach częściowo zaciemnionych. Czosnek niedźwiedzi częściej możemy spotkać w Sudetach, Karpatach i na Pogórzu. Jako roślinę przyprawową masowo uprawiają ją w Chinach, Niemczech i Austrii.
Czosnek niedźwiedzi jest zwiastunem wiosny. Kwitnie białymi kwiatami od kwietnia do maja. Kwiaty zapylane są krzyżowo przez owady lub przez samozapylenie. Roślina osiąga wysokość 30 cm. Nasiona rośliny dojrzewają w czerwcu lub lipcu. Aromatyczne, jasnozielone liście podobne są do liści konwalii. Roślina wydziela charakterystyczny czosnkowy zapach, który zawdzięcza wytwarzanym w komórkach merkaptanom, zawiera sole mineralne, witaminę C, olejki eteryczne, flawonity, saponiny i aminokwasy.
Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości lecznicze jak czosnek
pospolity. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie,
zapobiega miażdżycy, poprawia pracę serca. Działa bakteriobójczo,
zapobiega nowotworom, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, oczyszcza
organizm i pobudza jelita do pracy.
Czosnku niedźwiedziego możemy używać tak jak inne gatunki czosnku.
Najsmaczniejsze są świeżo zebrane młode, delikatne liście, które
zaczynają pojawiać się z początkiem marca. Liśćmi możemy zastąpić
szczypiorek lub cebulę, doprawić zupę lub dodać do potraw z serami
twarogowymi. Liście są doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Oprócz
liści wykorzystujemy kwiaty, pąki kwiatowe i cebulki, które są podobne
do czosnku zwyczajnego. Cebulki doskonale nadają się jako przyprawa do
zup, dań mięsnych, wszelkich rodzajów farszów, mięsnych i warzywnych,
czy też do sosów. Można również spożywać w formie marynowanej, kiszonej
lub suszonej. Ta ostatnia forma najczęściej spotykana jest w handlu.
Jako przyprawa, suszony czosnek niedźwiedzi, ze względu na walory smakowe i wyraźny aromat, cieszy się dużym uznaniem w wielu krajach.
Domowy twarożek z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 l świeżego mleka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz do smaku
- Mleko pozostawiamy na 2-3 dni do uzyskania zsiadłego mleka.
- Podgrzewamy mleko, aż stanie się ciepłe.
- Wlewamy mleko na sito i pozostawiamy, aż woda wypłynie a twarożek będzie zwarty.
- Do twarogu dodajemy czosnek niedźwiedzi, dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Twarożek podajemy z ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz