Pigwa (Cydonia oblonga) - jest krzewem lub drzewem, podobnym do gruszy, osiągającym wysokość do 5 m. Kwitnie w maju, czerwcu białymi lub różowymi kwiatami. Pigwę uprawiano już w Babilonii 3000 lat p.n.e. Starożytni Grecy poświęcili je bogini miłości Afrodycie. Pigwę uważano za afrodyzjak. Pigwa pochodzi z obszarów Azji.
Owoce pigwy są duże, zależnie od odmiany, kształtem przypominają gruszkę lub jabłko. Skórka pigwy może być
zielonkawożółta lub żółta, bardzo twarda. Miąższ jest cierpki, o bardzo intensywnym aromacie. Dojrzałe owoce pokryte są delikatnym mieszkiem. Owoce zbiera się od września aż do grudnia.
Owoce pigwy zawierają magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Oprócz tego zawierają garbniki, pektyny, olejki lotne, flawonoidy i antocyjany. Owoce działają przeciwzapalnie, uodparniają organizm, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi i niszczą wolne rodniki.
Owoce wyglądają jak gruszka, są jasnożółte, ładnie pachną, mają suchy i cierpki smak. Miąższ szybko ciemnieje po przekrojeniu owocu.
Z powodu cierpkiego smaku pigwy nie je się na surowo, ale zwykle przetworzoną. Są bardzo twarde i trzeba sporo siły, żeby je pokroić. Owoce pasują do pieczonych deserów z jabłek i gruszek, do mięs, szczególnie do gęsi i kaczki. Jednak są to jedne z najlepszych owoców na przetwory, bowiem zawierają
duże ilości pektyn, które w naturalny sposób zagęszczają przetwory.
Idealne na marmolady, dżemy, galaretki, syropy i nalewki.
Pigwa jest często mylona z pigwowcem. W odróżnieniu od niej owoce pigwowca rosną na niskich krzewach. Są mniejsze i twardsze, bardzo kwaśne. Pigwowiec jest podobnie jak pigwa bardzo aromatyczny. Już na pierwszy rzut oka różnica jest bardzo widoczna. Owoce pigwowca są niewielkie, wielkości większej śliwki lub dużego orzecha włoskiego. Pigwa zaś ma wielkość sporego jabłka lub gruszki.
Dżem z pigwy
Składniki:
- 50 dag pigwy
- 1 kg cukru
- 0,5 l wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Obieramy pigwę i kroimy ją na drobne kawałki.
- Do garnka wkładamy pigwę, cukier i zalewamy wodą. Gotujemy, aż owoce staną się miękkie, a płyn stanie się gęsty. Dodajemy sok z cytryny.
- Przekładamy pigwę do słoików i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz