Soliród (Salicornia) - rodzaj rośliny z grupy komosowatych lub szarłatowatych. Są to słonolubne sukulenty rosnące na zasolonych terenach m.in. na moczarach, pośród roślinności nadmorskiej, przy błotnistych wybrzeżach, brzegach morskich i plażach. Soliród występuje w Europie, największe skupiska znajdują się w Wielkiej Brytanii i Francji, występuje również w Ameryce Północnej i Afryce.
W sprzedaży bardzo rzadko spotykany, a szkoda bo stanowi smaczny dodatek do potraw. Jego słony smak, wzmacnia się podczas pieczenia lub smażenia. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza, past, sosów i sałatek, nadając im przyjemnego lekko słonego smaku. Nadaje się do marynowania w winie lub occie. Doskonałym daniem jest soliród podany w cieście naleśnikowym. Roślina zawiera sporą ilość jodu i wartościowych minerałów.
Soliród przechowujemy w lodówce około 2 tygodni. Później nabiera brązowego koloru, robi się miękki i niesmaczny. Zamrożony może przetrwać w dobrym stanie do 2 miesięcy.
Soliród przechowujemy w lodówce około 2 tygodni. Później nabiera brązowego koloru, robi się miękki i niesmaczny. Zamrożony może przetrwać w dobrym stanie do 2 miesięcy.
Płocie z solirodem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 2 płocie średniej wielkości
- 40 g solirodu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- Płocie oczyścić, odciąć płetwy i głowę, tuszę rozciąć wzdłuż, oczyścić z kręgosłupa i ości. Rybę opłukać, osolić i skropić sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć rybę z każdej strony po 5-7 minut z każdej strony.
- Na suchej patelni podsmażyć drobno posiekane orzechy nerkowca, aż się zarumienią. Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i smażyć soliród, aż stanie się chrupiący tj. około 5 minut.
- Płocie wypełnić farszem z solirodu i orzechów, wstawić do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdej rybie ułożyć kawałek masła.
3 komentarze:
Faktycznie,pyszne jest to zielsko.Uzywam do kanapek ,zamiast salaty.Okazuje sie ,ze nie wiedzialam co jem .Kupilam to w dziale z rybami(mieszka w Niemczech) i byla pewna,ze to jakies glony.Dzis sprobuje usmazyc.Gratuluje bloga.B.ciekawy.Pozdrawiam
Bardzo smaczne warzywo .Super dodatek do ryby .W Polsce mało znane.
Bardzo lubię podduszony na maśle jako dodatek do ryby. Pyszny. W UK można kupić prawie w każdym sklepie.
Prześlij komentarz