Soliród (Salicornia) - rodzaj rośliny z grupy komosowatych lub szarłatowatych. Są to słonolubne sukulenty rosnące na zasolonych terenach m.in. na moczarach, pośród roślinności nadmorskiej, przy błotnistych wybrzeżach, brzegach morskich i plażach. Soliród występuje w Europie, największe skupiska znajdują się w Wielkiej Brytanii i Francji, występuje również w Ameryce Północnej i Afryce.
W sprzedaży bardzo rzadko spotykany, a szkoda bo stanowi smaczny dodatek do potraw. Jego słony smak, wzmacnia się podczas pieczenia lub smażenia. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza, past, sosów i sałatek, nadając im przyjemnego lekko słonego smaku. Nadaje się do marynowania w winie lub occie. Doskonałym daniem jest soliród podany w cieście naleśnikowym. Roślina zawiera sporą ilość jodu i wartościowych minerałów.
Soliród przechowujemy w lodówce około 2 tygodni. Później nabiera brązowego koloru, robi się miękki i niesmaczny. Zamrożony może przetrwać w dobrym stanie do 2 miesięcy.
Soliród przechowujemy w lodówce około 2 tygodni. Później nabiera brązowego koloru, robi się miękki i niesmaczny. Zamrożony może przetrwać w dobrym stanie do 2 miesięcy.
Płocie z solirodem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 2 płocie średniej wielkości
- 40 g solirodu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- Płocie oczyścić, odciąć płetwy i głowę, tuszę rozciąć wzdłuż, oczyścić z kręgosłupa i ości. Rybę opłukać, osolić i skropić sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć rybę z każdej strony po 5-7 minut z każdej strony.
- Na suchej patelni podsmażyć drobno posiekane orzechy nerkowca, aż się zarumienią. Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i smażyć soliród, aż stanie się chrupiący tj. około 5 minut.
- Płocie wypełnić farszem z solirodu i orzechów, wstawić do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdej rybie ułożyć kawałek masła.
Faktycznie,pyszne jest to zielsko.Uzywam do kanapek ,zamiast salaty.Okazuje sie ,ze nie wiedzialam co jem .Kupilam to w dziale z rybami(mieszka w Niemczech) i byla pewna,ze to jakies glony.Dzis sprobuje usmazyc.Gratuluje bloga.B.ciekawy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne warzywo .Super dodatek do ryby .W Polsce mało znane.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podduszony na maśle jako dodatek do ryby. Pyszny. W UK można kupić prawie w każdym sklepie.
OdpowiedzUsuń