Migdał (Prunus amygdalus) -
migdałowiec pospolity, migdałowiec zwyczajny, to gatunek rośliny
wieloletniej należącej do rodziny różowatych. Krzew lub drzewo
osiągające wysokość do 10 metrów. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej.
Pierwsze wzmianki o migdałach odnotowano już w Starym Testamencie. W
starożytnym Egipcie i Grecji uprawiano je głównie dla celów spożywczych,
ale również przypisywano im cudowną moc i wykorzystywano jako
afrodyzjak. Obecnie największe uprawy migdałowca znajdują się w obrębie
Morza Śródziemnego, w Hiszpanii, Francji, Włoszech oraz w Ameryce, która
zajmuje czołowie miejsce w produkcji światowej. Owoce mają jajowaty,
lekko spłaszczony kształt, o spiczastym końcu i długości do 6 cm.
Wewnątrz zielonej, pokrytej meszkiem skorupie, znajduje się jadalny owoc
zwany migdałem.
Występują dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Migdały słodkie
wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, stanowią składnik wyrobów
cukierniczych i likierów. Najpopularniejszą postacią pod jaką występują
są bakalie i marcepan. Z nasion migdałowca uzyskuje się olej migdałowy,
który posiada dużo wartości odżywczych i jest częstym składnikiem
sałatek i surówek. Popularnym napojem otrzymanym z migdałów i mleka jest
orszada.
Migdały gorzkie
zawierają substancję z której otrzymuje się kwas pruski, jedną z
najsilniejszych trucizn. Z pestek otrzymuje się olej, który służy do
produkcji mydła i olejków zapachowych.
Migdały
są cennym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i
witamin A, B2 i E. Wykorzystywane są zarówno w kuchni, ale też w
przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Migdały korzystnie wpływają na
nasze zdrowie. Obniżają ciśnienie i zły cholesterol, wpływają
pozytywnie na nasz układ krwionośny, dbają o nasze serce, chroniąc nas
przed chorobą wieńcową, regulują proces trawienny, wspomagają
odchudzanie, poprawiają wygląd naszej skóry i włosów.
Ciasto z migdałami, orzechami i serem ricotta
Składniki:- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250 g sera ricotta
- 6 łyżek mąki
- 4 jaja
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 30 g czarnej, gorzkiej czekolady
- 30 g białej czekolady
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Natłuścić tortownicę.
- Orzechy i migdały posiekać niezbyt drobno i delikatnie opiec.
- Utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż otrzymamy lekki krem. Dodać żółtka, mąkę, skórkę pomarańczową, ser ricotta, likier, orzechy i migdały. Wszystkie składniki wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać pozostały cukier, połączyć ostrożnie z ciastem.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Zostawić do ostygnięcia.
- Dżem lekko podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Ozdobić orzechami, migdałami i drobno pokrojoną czekoladą białą i czarną.