sobota, 19 stycznia 2013

Sambal

Sambal - przyprawa, w formie sosu lub przecieru, pochodząca z Indonezji. Popularna w kuchni indyjskiej, malezyjskiej, chińskiej i oczywiście indonezyjskiej. Przyprawy typu sambal, to połączenie różnych składników z jednym dominującym, a jest nim chili.
Najbardziej znany jest sambal oelek, który jest jednym z najostrzejszych na świecie. Sambal oelek również ma wiele odmian, podstawowa to połączenie ostrych czerwonych papryczek chili z cukrem i solą, ale bywa też z dodatkiem limonki i różnych przypraw. Słowo "oelek" oznacza tradycyjny kamienny moździerz, którego dawniej używano do rozcierania papryki z przyprawami, cebulą lub orzechami.
Sambal belacan, to połaczenie papryczek chili z pastą krewetkową, czasami z pomidorami i mango, z dodatkiem soli, cukru i limonki. Przyprawa popularna w Malezji.
Sambal bajak, do usmażonych papryczek chili dodaje się czosnek, cebulę, przyprawy, mleko kokosowe i aromatyczne liście kaffiru o zapachu owocowo-cytrusowym. 
Sambal ijo ma kolor zielony, a jego interesująca barwa jest wynikiem połączenia zielonych chili z zielonymi pomidorami, z dodatkiem różnych przypraw. 
Sambal kecap, to indonezyjski sos który w swoim składzie ma słodki sos sojowy, świeże chili, cukier i cebulę.
Sambal kacang charakteryzuje się dodatkiem orzeszków ziemnych. Jest ostry, wyrazisty i bardzo charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej. 
Sambal udang, to chili usmażone z czosnkiem i krewetkami.

Sambal występuje jeszcze w wielu innych rodzajach. Zawierają one warzywa, mięso i owoce morza. Dodatkiem do przecieru są też owoce np. mango, tamaryndowiec, cytryna i limonka. Sambal przygotowuje się zarówno ze świeżych, jak i smażonych lub gotowanych składników.

W zależności od ich zastosowania, sambale różnią się barwą i ostrością, wszystkie też są ciekawym dodatkiem do potraw. Nadają nowy smak najbardziej popularnym daniom. Są przyprawą, którą można zastosować w różnych kuchniach, zarówno mięsnych i wegetariańskich, najlepiej sprawdzają się na ciepło jako dodatek do ryżu, makaronu, potraw mięsnych i curry, ale również do potraw na zimno: do sosów, przecierów, dressingów i past.
Ostry smak sambalu można złagodzić dodając gorącej wody lub mleczka kokosowego.

sambal

Makaron z sambalem

Składniki:
  • 250 g makaronu typu świderki
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka sosu sambal
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżki soli
  • parmezan
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Po ugotowaniu powinien być al dente.
  2. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i pokrojonego w cząstki pomidora. Dodajemy sambal. Przyprawa jest dość mocna, więc doprawienie solą i pieprzem jest indywidualną sprawą.
  3. Łączymy makaron z mięsem.
  4. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
makaron z sambalem

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy blog, tyle ciekawych treści!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię do Ciebie zaglądać,na prawdę można poczytać dużo ciekawych rzeczy.Niby sporo wiem na temat przypraw,ale zawsze jeszcze coś dojdzie.Serdecznie pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń