Sambal - przyprawa, w formie sosu lub przecieru, pochodząca z Indonezji. Popularna w kuchni indyjskiej, malezyjskiej, chińskiej i oczywiście indonezyjskiej. Przyprawy typu sambal, to połączenie różnych składników z jednym dominującym, a jest nim chili.
Najbardziej znany jest sambal oelek, który jest jednym z najostrzejszych na świecie. Sambal oelek również ma wiele odmian, podstawowa to połączenie ostrych czerwonych papryczek chili z cukrem i solą, ale bywa też z dodatkiem limonki i różnych przypraw. Słowo "oelek" oznacza tradycyjny kamienny moździerz, którego dawniej używano do rozcierania papryki z przyprawami, cebulą lub orzechami.
Sambal belacan, to połaczenie papryczek chili z pastą krewetkową, czasami z pomidorami i mango, z dodatkiem soli, cukru i limonki. Przyprawa popularna w Malezji.
Sambal bajak, do usmażonych papryczek chili dodaje się czosnek, cebulę, przyprawy, mleko kokosowe i aromatyczne liście kaffiru o zapachu owocowo-cytrusowym.
Sambal ijo ma kolor zielony, a jego interesująca barwa jest wynikiem połączenia zielonych chili z zielonymi pomidorami, z dodatkiem różnych przypraw.
Sambal kecap, to indonezyjski sos który w swoim składzie ma słodki sos sojowy, świeże chili, cukier i cebulę.
Sambal kacang charakteryzuje się dodatkiem orzeszków ziemnych. Jest ostry, wyrazisty i bardzo charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej.
Sambal udang, to chili usmażone z czosnkiem i krewetkami.
Sambal występuje jeszcze w wielu innych rodzajach. Zawierają one warzywa, mięso i owoce morza. Dodatkiem do przecieru są też owoce np. mango, tamaryndowiec, cytryna i limonka. Sambal przygotowuje się zarówno ze świeżych, jak i smażonych lub gotowanych składników.
W zależności od ich zastosowania, sambale różnią się barwą i ostrością, wszystkie też są ciekawym dodatkiem do potraw. Nadają nowy smak najbardziej popularnym daniom. Są przyprawą, którą można zastosować w różnych kuchniach, zarówno mięsnych i wegetariańskich, najlepiej sprawdzają się na ciepło jako dodatek do ryżu, makaronu, potraw mięsnych i curry, ale również do potraw na zimno: do sosów, przecierów, dressingów i past.
Ostry smak sambalu można złagodzić dodając gorącej wody lub mleczka kokosowego.
Makaron z sambalem
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka sosu sambal
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- tłuszcz do smażenia
- 1/2 łyżki soli
- parmezan
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Po ugotowaniu powinien być al dente.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i pokrojonego w cząstki pomidora. Dodajemy sambal. Przyprawa jest dość mocna, więc doprawienie solą i pieprzem jest indywidualną sprawą.
- Łączymy makaron z mięsem.
- Przed podaniem posypujemy parmezanem.
bardzo ciekawy blog, tyle ciekawych treści!
OdpowiedzUsuńLubię do Ciebie zaglądać,na prawdę można poczytać dużo ciekawych rzeczy.Niby sporo wiem na temat przypraw,ale zawsze jeszcze coś dojdzie.Serdecznie pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń