sobota, 26 stycznia 2013

Sambar, Sambhar

Sambar, Sambhar - to bardzo popularna w Indiach przyprawa o niezwykłym smaku i aromacie, to mieszanka, która zawiera takie przyprawy jak kolendra, kurkuma, kardamon, kumin, kminek, sól, pieprz, prażone nasiona kozieradki i gorczycy, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, chili, imbir, asafetydę, czasami musztardę i groch. Pojawiają się też wiórki z kokosa, liście curry lub sproszkowane  orzechy ziemne. Skład przypraw zależy w dużej mierze od obszaru, w którym przyprawę przygotowano. Przyprawa Sambar Masala, którą możemy spotkać w sprzedaży, jest grubo zmielona, ma widoczne grubsze kawałki lub ma formę proszku. Nasiona są zwykle wcześniej uprażone.

Przyprawa sambar to świetny dodatek do wszelkich sosów warzywnych i gulaszów. Potrawy z soczewicy, grochu i soi doprawiane sambarem zyskują ciekawy, wyrazisty i przyjemny smak. Sambarem przyprawia się ryż i wszelkiego rodzaju kasze. Przyprawa jest dodatkiem do chutneyów z zielonych i czerwonych pomidorów. Z pulpy tamaryndowca, pasty z orzechów ziemnych i sambaru uzyskuje się gotowe do bezpośredniego użycia, sprasowane w bloki lub jako pastę, produkty.

Sambar należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Sambar, to również nazwa warzywnego gulaszu lub zupy składająca się z tamaryndowca, grochu i różnych przypraw, popularna w południowych regionach Indii. Skład przypraw i poszczególnych składników zależy od indywidualnych smaków, to tak jak z naszym bigosem, każdy zna inny przepis, ten najlepszy. Każdy stan w południowych Indiach przygotowuje go uwzględniając naturalne przyprawy i sezonowe warzywa występujące w danym środowisku, czasami jest to soczewica, okra, marchew, rzodkiew, pomidory, bakłażan, cebula lub szalotka. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz