niedziela, 24 marca 2013

Orzechy pekan

Pekan, przeorzech pekan, hikora pekan, orzesznik jadalny, orzesznik pekanowaty (Carya pecan, Carya illionoinensis) - gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych. Potężne, długowieczne drzewa spokrewnione są z orzechem włoskim. Pekan pochodzi z Ameryki Północnej. Dawniej pekany stanowiły ważne pożywienie Indian, dostarczając potrzebne składniki odżywcze. Do Europy orzechy pekan dotarły w XVI wieku dzięki hiszpańskim odkrywcom. Roślina obecnie uprawiana jest w Ameryce Północnej, a także w Australii i Afryce Południowej.

Owoce pestkowe mogą być różnego kształtu w zależności od odmiany, przeważnie są wielkości ok. 5 cm, z wydłużonym nasieniem Owoce są delikatniejsze i słodsze niż orzech włoski zawierają 70% tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto zawiera cukier, białko, błonnik, węglowodany, witaminę z grupy B, C, K i znaczne ilości witaminy E, zawierają wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Zawiera antyoksydanty, które chronią przed nowotworami, wspierają układ odpornościowy organizmu, umożliwiają redukcję złego cholesterolu, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Orzechy pekan są zaliczane do jednych z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Wyglądem przypominają orzechy włoskie. Najsmaczniejsze są jedzone na surowo lub solone jako przekąska. W kuchni orzechy mają szerokie zastosowanie. Są doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, batonów i lodów. Dodaje się je do chleba i bułek.


 Zapiekanka z jabłek, ananasa i pomarańczy

Składniki:
  • 3 świeże bułki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżka orzechów pekan
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 4 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Bułki drobno pokruszyć, zarumienić podgrzewając na suchej patelni.
  2. Cukier wymieszać z cynamonem.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na drobne cząstki.
  4. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować.
  5. Ananasa pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać.
  6. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać warstwami: bułka, jabłka, ananas, pomarańcze, orzechy, łyżka masła. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników.
  7. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  8. Zapiekankę podawać gorącą, ozdobioną plasterkami pomarańczy, najlepiej z dodatkiem lodów śmietankowych lub z sosem pomarańczowym.

1 komentarz: