Mirabelka (Prunus domestica), śliwa domowa - drzewo lub krzew z
rodziny różowatych. Typ śliwy z gatunku lubaszka może osiągnąć wysokość do kilku metrów. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Europie roślina dość popularna, którą najczęściej możemy spotkać w przydomowych ogródkach. Najlepiej rośnie w miejscu dobrze nasłonecznionym i wilgotnym, ale również dobrze znosi stanowiska mniej słoneczne. Liście ma niewielkie, długości do
kilku centymetrów. Na przełomie kwietnia i maja śliwa domowa kwitnie drobnymi, białymi lub zielonkawymi kwiatami o
okrągłych płatkach korony. Jest rośliną miododajną. Mirabelka ma owoce kuliste, słodkie, żółte lub czerwone o
średnicy 2-3 cm. Owoce jadalne, z łatwo odchodzącą pestką, są bardzo słodkie, aromatyczne i soczyste.
Owoce mirabelki zawierają sole mineralne, witaminy A,B i C oraz garbniki. Są bogatym źródłem błonnika. W skład śliwek wchodzi kwas kawo-ilochinowy, związek fenolowy o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Z owoców mirabelki
najczęściej sporządza się domowe przetwory: kompoty, soki, syropy, konfitury,
powidła i dżemy. Mirabelki są idealnym dodatkiem do deserów, doskonałe do ciast. Sporządza się z nich musy i galaretki. Ze śliwek produkuje się wina, nalewki i mocniejsze trunki. Wódka mirabelkowa ma piękny złoto-bursztynowy kolor.
Tarta z mirabelkami
Składniki:- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 30%
- 10 dag cukru
- 1 kg mirabelek
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (1/2 l zimnego mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka masła)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- Mąkę posiekać z masłem i cukrem. Dodać śmietanę i jajko. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Galaretkę cytrynową należy przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu, ale należy zmniejszyć ilość wody o 1/2 szklanki.
- Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem (grubość 5 mm).
- Ciasto przed wstawieniem do piekarnika należy ponakłuwać widelcem dość gęsto. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię i zostawiamy tartę do wystudzenia.
- Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy budyń. Ostudzony miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy przygotowany krem na tartę.
- Mirabelki umyć, odsączyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Na kremie układamy owoce, polewamy galaretką cytrynową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz