środa, 21 sierpnia 2013

Mirabelka

Mirabelka (Prunus domestica), śliwa domowa - drzewo lub krzew z rodziny różowatych. Typ śliwy z gatunku lubaszka może osiągnąć wysokość do kilku metrów. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Europie roślina dość popularna, którą najczęściej możemy spotkać w przydomowych ogródkach. Najlepiej rośnie w miejscu dobrze nasłonecznionym i wilgotnym, ale również dobrze znosi stanowiska mniej słoneczne. Liście ma niewielkie, długości do kilku centymetrów. Na przełomie kwietnia i maja śliwa domowa kwitnie drobnymi, białymi lub zielonkawymi kwiatami o okrągłych płatkach korony. Jest rośliną miododajną. Mirabelka ma owoce kuliste, słodkie, żółte lub czerwone o średnicy 2-3 cm. Owoce jadalne, z łatwo odchodzącą pestką, są bardzo słodkie, aromatyczne i soczyste.

 mirabelki

Owoce mirabelki zawierają sole mineralne, witaminy A,B i C oraz garbniki. Są bogatym źródłem błonnika. W skład śliwek wchodzi kwas kawo-ilochinowy, związek fenolowy o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Z owoców mirabelki najczęściej sporządza się domowe przetwory: kompoty, soki, syropy, konfitury, powidła i dżemy. Mirabelki są idealnym dodatkiem do deserów, doskonałe do ciast. Sporządza się z nich musy i galaretki. Ze śliwek produkuje się wina, nalewki i mocniejsze trunki. Wódka mirabelkowa ma piękny złoto-bursztynowy kolor.


Tarta z mirabelkami

Składniki:
  •  25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 30%
  •  10 dag cukru
  • 1 kg mirabelek
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (1/2 l zimnego mleka,  2 łyżki cukru, 1 łyżeczka masła)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem. Dodać śmietanę i jajko. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
  2. Galaretkę cytrynową należy przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu, ale należy zmniejszyć ilość wody o 1/2 szklanki. 
  3. Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem (grubość 5 mm).
  4. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika należy ponakłuwać widelcem dość gęsto. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię i zostawiamy tartę do wystudzenia.
  6. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy budyń. Ostudzony miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy przygotowany krem na tartę.
  7. Mirabelki umyć, odsączyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Na kremie układamy owoce, polewamy galaretką cytrynową i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz