Halloumi, oryginalny cypryjski ser wytwarzany z niespasteryzowanego mleka owczego i koziego. Jest biały z charakterystyczną warstwową teksturą, elastyczny, błyszczący, lekko gumowaty. Ma słony, lekko słodki, maślany smak.
Prawdopodobnie wytwarzany był już w czasach Bizancjum. Od wielu stuleci ser wytwarzany jest według ściśle przestrzeganej receptury, dawniej tylko z surowego mleka owczego i koziego, a obecnie również z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Od wieków produkuje się go na Cyprze. Ser Halloumi bardzo szybko zyskał popularność na całym Bliskim Wschodzie, później w Europie i w Stanach Zjednoczonych. Obecnie można go kupić na całym świecie.
Produkuje się różne odmiany sera, z dodatkiem mleka krowiego, ze skórką lub bez. Tradycyjny ser ma półkolisty kształt o wadze 220 - 270 gramów lub może mieć kształt prostokątnej kostki. W słonej wodzie wytworzonej z naturalnych soków można go przechowywać około roku.
Ser Halloumi zawiera tłuszcze, węglowodany, białko i sól. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Jest dość kaloryczny i ma wysoką zawartość cholesterolu.
Istnieją dwa główne typy haloumi: świeże i dojrzałe. Świeże halloumi ma półtwardą, elastyczną konsystencję i łagodniejszy, mniej słony smak w porównaniu do wersji starej. Ponieważ dojrzałe halloumi jest przechowywane w solance, ma twardszą, bardziej suchą teksturę, a także bardziej słony smak. Obie wersje mają lekki miętowy smak, ze względu na dodanie mięty podczas produkcji sera.
Ser często doprawiony jest miętą dla dodania mu smaku. Halloumi możemy gotować, smażyć i piec. Można jeść bez dodatków, ale również z warzywami, lub jako składnik sałatek. Cypryjczycy często podają Halloumi ze schłodzonym arbuzem i winogronami, dodają również do wieprzowiny i jagnięciny. Dzięki swojej elastyczności ser można zetrzeć na tarce, nie kruszy się, więc doskonale "kończy" danie. Poddany obróbce termicznej nabiera ciekawego smaku, a co ciekawe pod wpływem temperatury nie topi się, jest więc idealny do smażenia i grillowania. Usmażony w panierce jak kotlety schabowe idealnie się sprawdza w daniach wegetariańskich. Znakomicie smakuje zapieczony na pizzy lub w zapiekankach.
W 2021 roku ser wpisano do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP).
Smażony ser Halloumi
Składniki:
- 4 półcentymetrowe plastry sera Halloumi
- 1 owoc granatu
- 1 szklanka rokietty siewnej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Rokiettę siewną myjemy, suszymy, usuwamy starsze liście i najgrubsze łodygi.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy plastry sera. Smażymy krótko, z każdej strony, na złoty kolor.
- Na talerzu układamy rokiettę, na niej plastry sera. Z granatu wyjmujemy pestki i posypujemy nimi usmażony ser Halloumi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz