Pigwowiec (Chaenomeles superba) - rodzaj rośliny z rodziny
różowatych, często mylnie nazywany pigwą. Botanicznie są to dwie
zupełnie inne rośliny. Owoce pigwowca są małe, okrągłe i bardzo twarde.
Dojrzewające owoce podobne są do orzechów włoskich będących jeszcze w
zielonej skórce. Pigwowiec występuje głównie w Polsce. Jest to krzew
rosnący w przydomowych ogrodach. Kwitnie przepięknymi różowo-czerwonymi
kwiatami. Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach, wówczas są
najsmaczniejsze.
Owoce pigwowca zawierają sporo witaminy C i pektyn. Są bardzo, bardzo kwaśne, mają przyjemny zapach i zdecydowany smak. Pigwowiec jest idealnym owocem na przetwory. Konfitura z owoców z powodzeniem zastępuje cytrynę. Można ją dodawać do herbaty i ciast. Spora ilość witaminy C sprawia, że jedząc ją systematycznie w porze jesienno-zimowej wzmacniamy organizm, chroniąc się przed przeziębieniem.
Udka kurczaka w konfiturze z pigwowca
Składniki:- 2 szt. udka kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
- 2 szt. owoców pigwowca
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- Oczyszczone udka kurczaka natrzeć ostrą papryką, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut (temp. pieczenia 200 stopni C).
- Przygotować konfiturę: pigwowca pokroić w bardzo drobną kostkę i smażyć na patelni, aż stanie się miękki, dodać cukier i miód. Całość jeszcze chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści.
- Upieczone udka kurczaka posmarować konfiturą, wstawić do piekarnika i lekko je zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz