Baby leaf to termin określający młode listki roślin jadalnych. Mówiąc "Baby leaf "czy "Microgreens" mamy na myśli pierwsze liście pochodzące z upraw ekologicznych. To superfood, czyli zdrowa żywność.
Młode listki zawierają mnóstwo witamin, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wpływają na właściwy wzrost i rozwój kości, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie skóry, przewodu pokarmowego i oddechowego, zapobiegają chorobom układu krążenia, wpływają na krzepnięcie krwi, warunkują właściwe funkcjonowanie tkanki nerwowej.
Młode listki są ważnym składnikiem diety człowieka. Zawierają
minerały między innymi: chlorek sodu, potas, magnez, fosfor, wapń,
żelazo, miedź, jod. W organizmie człowieka pełnią funkcję
budulcową i regulacyjną. Wpływają na właściwy stan włosów, kości, zębów i skóry. Wzmacniają odporność organizmu na infekcję. Zawarte w listkach przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
UWAGA!
Niektóre jadalne listki (również te młode) mogą zawierać substancje, które nie są korzystne dla każdego. Listki należy spożywać z umiarem lub w szczególnych przypadkach wykluczyć je całkowicie z diety. Nasturcji nie wolno stosować przy wrzodach żołądka i jelit oraz schorzeniach nerek. Szczaw i szpinak zawierają kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajanie wapnia, ale przede wszystkim tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który powoduje powstawanie kamieni w nerkach.
Roszponka |
Roszponka. Listki roszponki posiadają właściwości prozdrowotne. Są naturalnym źródłem karotenoidów, które należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Karotenoidy są głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka. Roszponka zawiera również inne witaminy C i D, a także szereg minerałów. Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak. Delikatne listki są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek, przyrządza się je z octem i oliwą. Można je dodać do smoothie, milkshake'ów czy koktajli warzywnych i owocowych. Pasują do omletów, zup, past lub kanapek.
Listki nasturcji |
Młode listki nasturcji są delikatne i kruche, mają lekko pikantny smak podobny do chrzanu lub musztardy, zapach podobny do rzeżuchy. Listki są idealne do sałatek i surówek. Podkreślają smak sosów i dipów śmietanowo-majonezowych. Dodane do wędlin, mięs i jajek zaostrzają ich smak. Listki zawierają witaminę A, B, C, sole mineralne i olejki eteryczne.
Rukola |
Rukola (rokieta siewna) jest rośliną lekkostrawną i niskokaloryczną. Posiada niewielką ilość tłuszczu, sporo białka i węglowodanów. Rukola zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C i K. Liście, o pikantnym, orzechowym smaku, spożywane mogą być jako warzywo, zazwyczaj jako składnik sałatki lub surówki, dodatek do kanapek, zapiekanek, bądź pizzy.
Szpinak - Baby Leaf |
Szpinak. Młode, kruche, delikatne liście mają łagodny smak. Ze względu na swoje
walory smakowe oraz wartość odżywczą, szpinak znalazł szerokie
zastosowanie w kuchni. Można spożywać świeże liście lub przetworzone:
ugotowane, podduszone, usmażone. Szpinak jest doskonały jako dodatek do makaronów, naleśników, sałatek i zapiekanek. Ze szpinaku można przyrządzić zupę,
przygotować jarzynkę dodając do podgotowanych liści czosnek i śmietanę.
Szpinak podduszony na maśle z dodatkiem twarogu lub sera feta jest
świetnym dodatkiem do lasagne lub tarty.
Szczaw czerwony |
Szczaw czerwony - w smaku przypomina szczaw zielony, czyli jest lekko kwaśny i orzeźwiający. Liście charakteryzują się nietypowym żyłkowaniem, są jasnozielone z czerwonym nerwem. Liście mają wysoką zawartość odżywczą. Zawierają wysoką zawartość witaminy C, witaminę A i B6, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Kwaskowaty smak szczawiu sprawia, że jest on wykorzystywany do wiosenno-letnich sałatek i surówek, do koktajli warzywnych, potraw wegetariańskich i dań mięsnych. Listki szczawiu czerwonego są miłym dodatkiem dekoracyjnym potraw.
Mniszek |
Mniszek. W kuchni z młodych liści przyrządza się sałatkę wiosenną. Liście
najsmaczniejsze są młode, mają w sobie mniej goryczki, niż te późniejsze
zbierane po kwitnięciu rośliny. Młodziutkie listki mlecza są bardzo
popularne we Francji, gdzie są składnikiem wiosennych sałatek
oczyszczających. Podawane są wraz z sosem winegret w towarzystwie
zielonej sałaty, cykorii lub z listkami młodej pokrzywy. Mniszek
pospolity jest dodatkiem do zup i sosów.
Szczawik zajęczy |
Szczawik zajęczy. Najlepsze są młode
listki zbierane na wiosnę i wczesnym latem. Można jeść je na surowo
dodając do surówek i sałatek. Kwaskowy smak liści wzbogaca sosy,
jogurty, majonezy, dressingi. Roślina z powodzeniem zastąpi szczaw
pospolity. Zupa ze szczawiku będzie delikatniejsza od popularnej
szczawiowej, a dodając do niej ugotowane jajka przepiórcze stworzymy
całkiem ciekawą alternatywę do znanej nam wspomnianej zupy. Dodane
listki również wzbogacą smak zupy jarzynowej, fasolowej, barszczu
ukraińskiego czy kremu z zielonego groszku. Szczawik zajęczy, utarty z
solą, jest dodatkiem do farszu, który wypełnia wnętrze grillowanych lub
smażonych ryb nadając im lekko kwaskowy posmak.
Sałata "Lollo Rossa" - zdjęcie Wikipedia |
Sałata "Lollo Rossa" wyróżnia się czerwonymi brzegami liści, które są delikatne, lekkie i chrupiące. Sałata jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3 (witamina PP) i witaminę C. Ze względu na swój barwny wygląd często jest wykorzystywana jako dekoracja półmisków. Pięknie prezentuje się w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach.
Sałatka "Baby leaf"
Składniki:- mix młodych listków (rukola, szpinak, szczaw, botwinka)
- 4 żółte i 4 czerwone pomidory koktajlowe
- 150 g sera feta
- 1/2 szklanki pestek granatu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz)
- Młode listki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
- Przygotowujemy sos winegret mieszając wszystkie składniki.
- Ser feta rozkruszamy delikatnie palcami.
- Łączymy młode listki z pomidorkami i serem feta. Całość polewamy sosem winegret. Doprawiamy pieprzem do smaku.
- Sałatkę podajemy posypaną pestkami granatu.