leksykon sztuki kulinarnej
sobota, 2 listopada 2024
Orzech włoski
›
Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Orzech włoski należy do najstarszych roślin na naszej...
niedziela, 13 października 2024
Millefeuille
›
Millefeuille lub mille-feuille (czytamy: mil-fej) to efektowny sposób podawania zarówno deserów, jak i wytrawnych przystawek. Tradycyjne mil...
wtorek, 6 sierpnia 2024
Borowik szlachetny - Prawdziwek
›
Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych, potocznie nazywany prawdziwkiem. To grzyb szeroko rozp...
niedziela, 5 maja 2024
Szczawik bulwiasty
›
Szczawik bulwiasty (Oxalis tuberosa L.) – gatunek rośliny z rodziny szczawikowatych, rosnący dziko i uprawiany w Andach. Szczawik bulwiasty...
środa, 10 kwietnia 2024
Szakszuka
›
Szakszuka, Shakshouka (po arabsku شكشوكة) oznacza wielki bałagan, miks warzyw: pomidorów, papryki, cebuli i jajek. Dokładne pochodzenie po...
wtorek, 23 stycznia 2024
Marmite - Vegemite
›
Marmite i Vegemite to wyciąg z drożdży. Marmite [mar-myte] – jest to wyciąg drożdżowy, powstający jako produkt uboczny podczas warzenia piwa...
niedziela, 21 stycznia 2024
Oliwki i oliwa
›
Drzewo oliwne (Olea europea) należy do najstarszych roślin uprawnych. Miejsce pochodzenia tego długowiecznego drzewa to basen Morza Śródzie...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer